Ateşkes kalıcı olsun

İsrail ile Hamas arasında yaklaşık bir aydır devam eden savaşa 72 saatlik ara verildi. Salı sabahı başlayan ateşkes ile İsrail, kara kuvvetlerini Gazze’den çekerken, taraflar Kahire’de kalıcı bir ateşkes üzerinde görüşmelere başladı

Dünya
6 Ağustos 2014 Çarşamba

ACI BİLANÇO

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği 28 günlük operasyonun bilançosu acı oldu. Gazze’de çoğunluğu sivil, 1867 kişi hayatını kaybederken, dokuz bin kişi yaralandı. İsrail’de de üç sivil ve operasyonda görev alan 64 asker hayatını kaybetti, 500’den fazla kişi de yaralandı. Operasyonda Gazze’deki yaklaşık 30 bin ev yıkıldı, on binlerce kişi evsiz kaldı.

TÜNELLER İMHA EDİLDİ

İsrail, ateşkes ile birlikte Gazze’deki kara kuvvetlerini geri çekti. İsrail Ordu Sözcüsü, “Askerlerimiz sınırda savunma pozisyonunda konuşlanacak,” açıklamasını yaparken İsrail Başbakanı Netanyahu da Gazze’den İsrail’e uzanan yer altı tünellerinin büyük ölçüde yok edildiğini açıkladı. Diğer taraftan Gazze halkının sığındığı, BM’ye ait okul binaları da operasyonda isabet aldı. Okullarda onlarca sivil Filistinli hayatını kaybederken, BM ve ABD İsrail’i sert bir şekilde kınadı.

KAHİRE’DE DİPLOMASİ

Gazze’de silahlar susarken taraflar Mısır’ın arabuluculuğunda nihai ateşkes için şartları görüşmeye başladı. Hamas ve İslami Cihad’ın temsilcileri de dahil olmak üzere Filistinli gruplar, İsrail ile kalıcı bir ateşkes sağlanması umuduyla Kahire’de ilk resmi toplantı düzenledi. Filistin heyeti, Mısır’ın Gazze’deki ablukaya karşın Refah sınır kapısındaki geçişleri kolaylaştırması taleplerini de içeren bir liste sundu. Filistin heyetinin talepleri arasında; Gazze’deki ablukanın kaldırılması, Filistinli tutsakların serbest bırakılması ve Gazze’de  yeniden yapılandırma çalışmasının başlaması yer alıyor.