Savaşın acı bilançosu

Sadece 31 Temmuz Perşembe günü 79 Filistinli ölürken Gazze’den atılan bir havan mermisinin İsrail’de askerlerin toplandığı Eşkol Bölgesi’ne gelmesi nedeni ile 5 asker hayatını kaybetti.

Dünya
1 Ağustos 2014 Cuma

Böylece Perşembe itibarı ile İsrail’in asker kayıpları 61 olurken Gazze tarafında çoğunluğu sivil 1437 kişi öldü. 

Perşembe günü İsrail’in hava saldırısı sonucunda Suşeriat mülteci kampında  aynı aileden beş kişi hayatını kaybederken, İsrail’e, Tel Aviv dahil 90 roket atıldı, Kriyat Gat şehrinde biri ağır olmak üzere 5 İsrailli sivil yaralandı. 

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,  ateşkes olsun olmasın  Gazze’den İsrail’e açılan tüm tünellerin imha edileceğini söyledi. 

İsrailli yüksek rütbeli bir subay Yedioth Aharonot gazetesine yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’de bulunan tünellerin %80’ni yok ettiğini, % 90 noktasına ulaştığında operasyonun amacına ulaşmış kabul edileceğini belirtti. 

Subaya göre bu operasyon ile Hamas’ın askeri kapasitesi beş yıl geriye gitmiş oldu. 

Uluslararası basında çıkan haberlere göre,  Gazze’den İsrail’e açılan ve uzunluğu bir mili geçen tünellerin her birinin yapımı için Hamas 3 milyon dolar harcarken, tüneller dışarıdan getirtilen profesyonel ustalar tarafından inşa edildi.