Yurtdışından alınan telefonun kaydı

Yurtdışından telefon aldım. Telefonu burada kullanabilmek için kaydettirmem gerekiyormuş. Kayıt işlemlerini uygun bir şekilde nasıl yapacağımla ilgili beni yönlendirebilir misiniz?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
23 Temmuz 2014 Çarşamba

Yurtdışından alınan telefonun kayıt işlemlerinin nasıl yapılacağı 12 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile düzenlenmektedir. Bu yönetmelik elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların elektronik haberleşme hizmeti yapabilmesi için kayıt altına alınmasına dair kuralları belirtmektedir. Yurtdışından aldığınız telefon yönetmelik kapsamında “yolcu beraberinde getirilen cihaz” sayılır. Yönetmelikteki tanıma göre; “Yolcu beraberinde getirilen cihaz: Gümrük mevzuatı uyarınca yurtdışından zati eşya kapsamında yolcu beraberinde getirilen ve ticari nitelikte olmayan elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz”dır. Yönetmeliğin “Yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınması” başlıklı 14. maddesinde kaydın nasıl yapılacağı açıklanmakta. “Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğde belirtilen bilgi ve belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar.” Ayrıca bu işlemin Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılması gerekir. Sorunuzda yaşınızdan bahsetmemişsiniz. Eğer on sekiz yaşından küçük iseniz kayıt başvurunuzun anneniz, babanız veya yasal temsilcileriniz tarafından yapılması gerekir. Cihaza ait IMEI numarası veya numaraları, gerekli kontrollerden geçmesi halinde beyaz listeye alınır. Beyaz liste ise yönetmeliğin 5. maddesinin ifadesi ile “Mevzuata uygun bir şekilde; yolcu beraberinde getirilerek, ithal edilerek veya yurt içinde imal edilerek Kuruma bildirilen ve kayıt işlemi tamamlanan cihazların IMEI numaralarının” kaydedildiği listedir.

  RESMİ NİKÂHSIZ EŞİN ÖLEN EŞİNİN AYLIĞI

Benim eşim vazife malûllüğü aylığı alıyordu. Vefat etti. Bizim resmi nikâhımız yoktu, imam nikâhı ile evliydik. Şimdi resmi nikâh olmadığı için benim bu aylığı alamayacağımı söylüyorlar. Doğru mu?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 3. maddesinde ‘hak sahibi’nin tanımı yapılmaktadır. Buna göre, “Sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, ana ve babası” hak sahibidir. Buradaki ‘eş’ 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirlenen ‘evlilik bağını’ ifade eder. Bir başka ifade ile evlilik bağı ‘resmi nikâh’ ile oluşan bağdır. Medeni Kanun’a göre resmi nikâh bağı ile bağlı olmayan kişilerin evlilikleri yasal olarak geçerli sayılmamaktadır. Dolayısıyla sosyal güvenlik hukuku yönünden hak sahibi tespit edilirken medeni hukukun ilkeleri geçerlidir.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.