Tora yazan robot Berlin’de

Bir grup Alman sanatçı üç ayda Tora yazabilen robot geliştirdi

Dünya
16 Temmuz 2014 Çarşamba

Robotlab adlı bir grup Alman sanatçı tarafından geliştirilen Tora yazan robot geçtiğimiz hafta Berlin’deki Yahudi Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Bir hahamın yaklaşık bir senede bitirebildiği 80 metrelik bir ruloyu robot üç ay gibi kısa bir sürede bitirebiliyor. Ancak hahamın yazdığı Tora rulosu sinagoglarda kullanılabilirken robotun yazdığı rulolar sadece gösterim için kullanılabilmekte.

Rabbi Reuven Yaacobov, “Yazılan Tora’nın kutsal sayılabilmesi için, kaz tüyü ile bir parşömen üzerine yazılması ve yazımı sırasında gerekli duaların okunması lazım,” dedi.

Robotlab yetkilisi Matthias Gommel robotun İncil’i Almanca, İspanyolca ve Portekizce yazdığını, Tora’yı yazmak için İsrailli bir grafik tasarımcıdan yardım aldıklarını belirtti.

Hem robot hem de rabbi ‘Dünyanın Yaratılışı’ adlı serginin bir parçası olması, İbranice el yazmalarının Yahudi kültüründeki önemini gösteriyor.  Çeşitli İbranice el yazmaları, evlilik anlaşmaları (ketuba) ve Ortaçağ’a ait diğer değerli dokümanların da yer aldığı sergide Tora yazan robot Ocak 2015’e kadar sergide kalacak.