Büyükada Sinagogu´nda mikve açıldı

Büyükada’nın ilk ve tek mikvesi, 18 aylık titiz bir çalışma sonucu tamamlandı ve Büyükada Hesed LeAvraam Sinagogu’nda hanımların kullanımına açıldı. Açılış 13 Temmuz Pazar günü Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın da katılımıyla gerçekleşti

Toplum
16 Temmuz 2014 Çarşamba

Cemaat Başkan Vekili Jozef Nassi, Aşkenaz Cemaati Başkanı Bünyamin Poluman’ın yanı sıra Rav Mendy Chitrick, Rav İsak Perez, sinagog yönetim kurulu üyeleri, hahamlar, eşleri ve birçok yahidin hazır bulunduğu açılışta Sinagog Vakfı Başkan Vekili Rafael Habip bir konuşma yaptı. Habip, mikve’nin Yahudi yaşamındaki önemine değinerek Yahudi kadınlarına özel üç mitsvadan biri olduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti:

“100 yılı aşkın bir süredir var olan, Büyükada Sinagogu’nda mikve, daha önce ravlarımız ve cemaatimizin, bazı yahidleri tarafından talep edilmişti. Fakat gerekli finansman ve destek bulunamadığı için bir türlü gerçekleşememişti. Hatta rahmetli Robert Abudara ‘her cemaatte vazgeçilmez üç ihtiyacı sıralamak gerekirse bunlar okul, mikve ve mezarlıktır’ derdi. Bu düşünce uzun yıllar Başkanımız Kurtuluş Morhayim’in  belleğinde yer etmişti.

Geçen yıl bazı Yahidlerimiz mikve için bir çalışma yapmamızı ve gerekirse bunun finansmanına yardımcı olacaklarını ifade ettiler. Bu fikirden cesaret alan Başkan Kurtuluş Morhayim ve idare  heyeti işbirliği ile mikve yapımı kararı alındı ve yola konuldu. Bu kararı bazı cemaat üyeleri sevinçle karşılarken, bazıları ise gereksiz buldular. Hahambaşımızın ve cemaat üyelerimizin bu karara verdikleri destekle yola çıktık.

Hahambaşımızın önerdiği mikve konusunda uzman olan Rabi Gedalyahu Olstein, İsrail’den gelerek incelemeleri yaptı ve mikve için düşünülen yerin ve şartların mükemmel olduğunu ifade etti. Yapılacak işin ilk kıvılcımı lazımdı. Değerli yahidimiz Sabi Sevivi önderliğinde, Eli Ovadia anısına kızı Şeli Ovadia bize bu desteği sağlayacağını taahhüt etti ve mikvemizin yapımı  rüyadan gerçeğe döndü.”

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Şeli Ovadia’ya teşekkür plaketini sunarken bir konuşma yaptı. Ardından Rabi Gedalyahu’nun çizdiği projeyi titizlikle ile uygulamaya koyan İnşaat Mühendisi Vedat Morhayim’e de Cemaat Başkan Vekili Jozef Nassi teşekkür ederek bir plaket verdi. Son olarak projeye destek verip katkıda bulunan Büyükadalı cemaat üyelerine de minnetlerini sunan Rafael Habip herkesi açılışı yapmak üzere mikve’nin yanına davet etti. Açılış sinagog bahçesinde kurulan tatlı tuzlu sofrası ile sona erdi.