Avustralya antisemitizmle mücadele deklarasyonu imzaladı

2009’da İngiltere’de antisemitizmle savaşta siyasilerin desteğini hedefleyen Londra Deklarasyonu Avustralya’da da imzalandı

Dünya
16 Temmuz 2014 Çarşamba

Avustralya’ya bağlı Adelaide Eyalet meclisi ‘Londra Antisemitizmle Mücadele Deklarasyonu’na destek veren yasayı kabul etti.

Güney Avustralya’nın Adelaide eyaletinde yaşayan meclis üyeleri, İşçi Partili Meclis Genel Sekreteri Leesa Vlahos’un Liberal üye John Gardner’la birlikte önerdiği yasa tasarısına destek verdi.

“Antisemitizm II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle bitmedi,” diyen Vlahos, antisemitizmin bugün de 70 yıl önce yaşanan Holokost’un tüyler ürperten gaz odaları kadar gerçek olduğunu sözlerine ekledi.

İlk olarak 2009 Şubat’ta İngiltere tarafından imzalanan Londra Deklarasyonu meclis üyelerini ‘Yahudileri ve Yahudi birliğini temsil eden İsrail’i hedef alan nefret suçlarına karışan siyasi aktörleri ifşa etmeye, onlarla mücadele etmeye ve onları yalnızlaştırmaya’ teşvik ediyor.

Nisan 2013’te zamanın Avustralya Başbakanı Julia Gillard, deklarasyonu ilk imzalayan Avustralyalı parlamenter olmuştu. Deklarasyon o zamandan beri Liberal Parti milletvekili ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott başta olmak üzere, hükümetin her kanadından birçok siyasinin desteğini aldı.

Gardner, The Australian Gazetesine verdiği röportajda, Adelaide’de yakın zamanda yaşanan antisemit içerikli olayları sıralayarak, bir bireyin boynundan Davud’un Yıldızı motifinin bulunduğu kolyesinin çekilerek kopartıldığını, Hackney Sinagogu’nu çevreleyen çitlere gamalı haçlar çizildiğini ve Adelaide’de ikamet eden Yahudi cemaati mensuplarının telesekreterlerine tehditkar mesajlar bırakıldığını belirterek yasanın onaylanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Avustralya Yahudi Cemaati Konsey Başkanı Norman Schueler gelişmeleri sevinçle karşıladığını belirtti.