Hollande, Fransız Yahudilerine söz verdi

Fransa Devlet Başkanı François Hollande, Yahudilerin Fransa’da kendilerini güvende hissetmesi için gereken her şeyin yapılacağını söyledi.

Dünya
15 Temmuz 2014 Salı

Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moshe Kantor ile görüşen Hollande, ifade özgürlüğü adı altında yasaların suistimaline  izin vermeyen ve azınlıkların güvenliğini sağlayacak yasa değişikliklerinin en kısa zamanda yapılması için çalışma sözü verdi.

Hollande ile görüşmesinden sonra AP ajansının sorularını cevaplayan Kantor bir soru üzerine şöyle konuştu: “Sayın Başkan bana, Yahudilerin Fransa’yı, ekonomik, ailevi ve milliyetçi sebepler ile terk  etmelerini anlayabileceğini ancak eğer güvenlikleri yüzünden gidiyorlarsa bunun  Fransa için asla kabul edilemez olduğunu söyledi.”

Kantor sözlerine şöyle devam etti:

“Önemli olan ırkçı söylemi, bir trajediye neden olmadan kaynağında durdurmaktır, biri bizi öldürmeye karar verdiğinde değil.”

Fransa’da Yahudi karşıtlığı son yıllarda dikkat çekici şekilde arttı. Geçtiğimiz mayıs ayında Brüksel’deki Yahudi müzesinde 4 kişiyi öldüren teröristin Arap asıllı bir Fransız vatandaşı olduğu ortaya çıkarken, 2012 yılında Toulouse’da Yahudi okulunu  basan Muhammed Merah adlı terörist 7 kişiyi öldürmüştü.