İsrail ordusu Gazze’de 7 sivilin ölümünün hata sonucu olduğunu açıkladı

İsrail ordusu basına yaptığı resmi açıklamada, perşembe günü Gazze’de bombardıman sonucu ölen Odeh Kaware ailesinden yedi kişinin yanlışlıkla vurulduğunu söyledi.

Dünya
10 Temmuz 2014 Perşembe

Ordu sözcüsü ölenlerin terörist olmadıklarını belirttikten sonra olayın gelişmesini şöyle açıkladı: “Ev, Odeh Kaware adlı Hamas komutanına aittir ve askeri karargah olarak kullanılmaktadır. İsrail ordusu evi bombalamadan evvel içerdekileri telefon ederek uyarmıştır. Uyarı üzerine ev halkı evi boşaltmış ardından bir uyarı bombası atılmış ancak ev halkının,  yıkıcı gerçek roket fırlatıldıktan birkaç saniye sonra tekrar eve doğru koştuğu gözlenmiştir. Maalesef füze artık havada olduğundan ve hedefe kitlendiğinden geri döndürülememiştir.”

İsrail ordusu Hamas komutanlarının evlerini hedef alırken can kayıplarından kaçınmak için önce evi telefonla arayarak binanın yıkılacağını ve derhal boşaltılması gerektiğini belirtiyor.

Ardından uyarının ciddiyetini ispat etmek için patlayıcı başlığı olmayan bir roketi evin damı üzerine atıyor.

Tüm bu prosedür tamamlandıktan sonra pilot gerçek yıkıcı bombayı hedefe yönlendirip  atışı yapıyor. 

İsrail ordusu ayrıca, Hamas’ın sivilleri kalkan olarak kullandığını ve Gazze halkının bu konuda gönüllü davrandığını, böyle durumlarda pilotlara ‘Görev İptal’ talimatının verildiğini belirtti.