Netanyahu: “Irkçılığın ayrımı olmaz”

İsrail Başbakanı Netanyahu geçtiğimiz ay İsrailli üç gencin kaçırılarak öldürülmesine karşılık olarak Filistinli bir gencin öldürülmesinin ardından Yahudi ve Arap ırkçılığı arasından bir fark olmadığını ve her ikisiyle de savaşacaklarını açıkladı. Filistinli gencin öldürülmesinin ardından Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği roket saldırılarını arttırmasıyla İsrail’in salı günü düzenlediği hava saldırısı sonucunda 10’dan fazla kişi hayatını kaybetti

Dünya 0 yorum
9 Temmuz 2014 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 16 yaşındaki Filistinli Muhammed Abu Khdeir’in geçtiğimiz hafta çarşamba günü Kudüs’te kaçırılarak öldürülmesini sert bir dille kınayarak, cinayeti ‘aşağılık, ahlaksız ve Yahudi karşıtı’ bir olay olarak nitelendirdi. Polisin olayla ilgili altı kişiyi tutuklamasının ardından pazar akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, Araplar ya da Yahudiler tarafından işlenen terör suçları arasından bir fark olmadığını ve her ikisiyle de eşit şekilde savaşacaklarını vurguladı.

Netanyahu, “Terör ya da ırkçılık söz konusu olduğunda ayırım yapmaksızın hepsine karşı en sert şekilde savaşacağız. Yahudi ve Araplara yönelik yapılan tüm saldırıları kınıyorum,” dedi.

Başbakan, İsrail güvenlik servisi Şin Bet tarafından sorguya çekilen, sağcı Yahudi bir gruba mensup olduğu belirlenen altı kişinin üçünün suçunu itiraf ettiği ve suçluların en kısa zamanda yargılanacaklarını bildirdi.

Öldürülen gencin babası Hüseyin Abu Khdeir’i arayarak baş sağlığı dileyen Netanyahu, yaşanan ‘menfur’ olaydan dolayı yaşadığı şoku dile getirerek suçluların kanunda yer alan en ağır ceza ile yargılanacaklarını belirtti.

Filistin Yönetimi’ne de çağrıda bulunan Netanyahu, Filistinli yetkililerden geçtiğimiz ay öldürülen üç İsrailli gencin katillerinin bulunması için yardım isteyerek İsrail güvenlik güçlerinin Abu Khdeir’in katilinin bulunması için gösterdikleri çabayı Filistinlilerin de göstermesini talep etti.

Netanyahu, “Üç İsraillinin ölümünün ardında kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Katiller Filistin Yönetimi’ne ait topraklardan geldi ve onların yerini bulmak Filistinlilerin görevi. Bizim Muhammed’in katilini bulmak için hemen harekete geçtiğimiz gibi onlar da bir an önce harekete geçip gençlerin katilini bulmalılar,” diye konuştu.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de gencin ailesiyle görüşerek cinayeti kınadı ve taziyelerini iletti. “Yaşanan cinayetten ötürü utanıyorum ve acınızı paylaşıyorum. En kısa zamanda adaleti sağlayıp suçluların gereken cezaları çekmeleri sağlayacağız,” diye konuşan Peres’e teşekkür eden baba Khdeir barış ve huzur istediklerini dile getirdi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon da pazar günü yayınladığı açıklamada Abu Khdeir’in ölümünden dolayı yaşadığı utanç ve üzüntüyü ifade etti. Ya’alon ayrıca Abu Khdeir’in katillerine diğer teröristlere aynı şekilde muamele edileceğinin altını çizdi.

Abbas: “Gazze’den gelen şiddeti durdurun”

Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas’ın önde gelen yetkililerinden Halid Meşal ile görüşerek Gazze’den İsrail’e yapılan saldırıların bir önce durdurulmasını istedi. Abbas, atılan roketlerin İsrail’in Gazze’ye karşı askeri önlemler almasından ve bölgedeki gerilimi daha da arttırmaktan başka bir işe yaramayacağına dikkat çekti.

Meşal de Abbas’tan kurulan birlik hükümetini bozmak yerine güçlendirmek için çalışmasını istedi.

Hamas, Abu Khdeir’in öldürülmesinin ardından haftasonunda roket saldırılarını arttırarak Kasım 2012’den beri ilk kez İsrail’in Berşeva bölgesini hedef aldı.

Haftasonu ve pazartesi günü boyunca devam eden saldırılarda 50’den fazla roketin atılması üzerine İsrail Hava Kuvvetleri pazartesi günü Gazze’ye hava saldırısı düzenledi. Hamas’a ait 14 noktanın hedef alındığı saldırılarda Refah Kapısı’nda bulunan tünellerde saklanan 9 militanın öldüğü dört kişinin de yaralandığı açıklandı. Pazartesi günü öğleden sonra toplanan İsrail Güvenlik Kurulu yapılan saldırılara karşı alınabilecek önemler hakkında görüştü. Üst düzey bir yetkili kurulun Gazze’de bulunan Hamas ve diğer terör örgütlerine karşı saldırıları arttırma kararı almasına rağmen halihazırda geniş çaplı bir operasyon yapma niyetinde olmadığını açıkladı. Yetkili ayrıca ordunun olası saldırılara karşı hazırlıklı olmak adına kırk bin yedek askerin ve sınır polisinin göreve çağrıldığını sözlerine ekledi.

Pazar akşamı Gazze’den İsrail’in güneyindeki şehirlere 100’ün üzerinde roket atan Hamas ilk kez saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Hamas sözcüsü saldırıları arttırarak pazar günü öldürülen dokuz militanın intikamını alacaklarını ve hedeflerinin Tel Aviv olduğunu açıkladı. İsrail’in güneyindeki birçok şehrin hedef alındığı saldırılar sırasında Kudüs’te siren sesleri duyuldu.  İsrail Hava Kuvvetleri yaşanlar üzerine salı sabahı erken saatlerde ‘Sınır Koruyucu’ adını verdikleri bir operasyon düzenleyerek üçü denizden olmak üzere Hamas’a ait 50 hedefe füze saldırısı düzenledi. Saldırıda 17 Filistinlinin yaralandığı, Hamas’a ait roket atarlarla militanlara ait dört evin yok edildiği öğrenildi.

 

Obama: “Güvenliğin yolu barıştan geçiyor”

İsrail gazetesi Haaretz’in düzenlediği ve salı günü başlayan İsrail Barış Konferansı için özel bir yazı yazan ABD Devlet Başkanı Barack Obama, demokratik bir İsrail Devleti’nin barış ve güven içinde yaşamasının tek yolunun bağımsız bir Filistin Devleti’nin kurulması olduğunu ifade etti.

Obama, İsrailli ve Filistinlilerden geri çekilmelerini ve yaşanan şiddete son vermelerini istedi. Yer yer duygusal ifadelerin de bulunduğu satırlarda Obama, çocukları öldürülen üç İsrailli ailenin yaşadığı acıyı hayal bile edemediğine ve 16 yaşındaki Filistinli Muhammed’in korkunç bir şeklide öldürülmesinden dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadığına dair ifadelere yer verdi.İbranice, Arapça ve İngilizce yayınlanan makalede,“Taraflar masum halkı korumalı ve sağduyulu hareket etmeli, öç almaya ve şiddete yönelik girişimlerde bulunmamalı,” sözleri de yer aldı.

Üç İsrailli gencin öldürülmesinin ardından yeni kurulan birlik hükümeti nedeniyle İsrail’in ağır baskısı altında olan Filistin lideri Mahmud Abbas’ı  öven Obama, ABD’nin sonlanan barış müzakereleri nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını ancak barış için çabalamaya devam edeceklerini ve kendi paylarını düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

1 Yorum