Cezayir kapalı sinagogları ibadete açıyor

Cezayir, doksanlı yıllarda güvenlik gerekçesini göstererek kapattığı tüm sinagogları yeniden ibadete açacağını açıkladı. Cezayir Din İşleri Bakanı Muhammed Aissa’nın açıklaması ülkenin popüler internet haber sitesi Liberte’nin sitesinde de yayınlandı.

Dünya
7 Temmuz 2014 Pazartesi

Cezayir Din İşleri Bakanı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Cezayir’de sevilen bir Yahudi cemaati vardır ve onlar da tüm vatandaşlarımız gibi ibadetlerini yapmakta özgürdürler.

Cezayir, tüm Yahudi kutsal mekanlarının yeniden açılması için gereken tedbirleri almaya başlamıştır. Ancak güvenlik gerekçesi ile sinagogların yeniden devreye girmesi bugünden yarına gerçekleşmeyecektir.

Hükümetimiz önce söz konusu  mekanların güvenliğini sağlayacak ardından ibadete açacaktır. 

İsrail kurulmadan önce Cezayir’de 100.000 Yahudi yaşıyordu, ancak İsrail bağımsızlık savaşlarının Müslüman ülkede yarattığı antisemit hareket binlercesinin ülkelerini terk ederek Batı’ya ve İsrail’e göç etmesine neden oldu. 

Doksanlı yıllarda da  silahlı İslami radikal grupların Cezayir hükümetine karşı bir isyan hareketi başlatması ve ordunun bu isyanı kanlı bir şekilde bastırması sırasında binlerce kişi ölmüştü.

Olaylar sırasında tüm Yahudi binaları kapatılmış ve kalanlar da ya ibadetini gizli yapma yolunu seçmiş ya da ülkeyi terk etmişti.

Bugün Cezayir’de kaç Yahudi olduğu kesin olarak bilinmiyor.