Nazilerin ‘saf ırk’ propagandasında kullandıkları bebek Yahudi çıktı

İnsanlığı İkinci Dünya Savaşı felaketine sürükleyen Faşist Nazilerin ‘Kusursuz Aryan’ Alman ırkı söyleminde kullandıkları posterdeki bebeğin, bugün New York’ta yaşayan Yahudi bir kadın olduğu ortaya çıktı.

Dünya
3 Temmuz 2014 Perşembe

Propaganda afişinde bulunan güya saf Alman ırkını temsil eden bebek resmi bizzat Alman Hava Kuvvetleri’nin Nazi  komutanı Joseph Goebbels, tarafından onlarca resim arasından seçilmişti.

Nazi Almanya’sının propaganda afişindeki  Hessy Taft nee Levinson’a bugün konu hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise; en azından Nazilerden şahsi intikamını aldığını belirtiyor.

80 yaşındaki kadın geçenlerde İsrail’deki Holokost Müzesi Yad Vaşem’i ziyaret ederek üstünde kendi resminin olduğu 1935 tarihli bir Nazi dergisini yetkililere verdi.

Taft’ın opera şarkıcısı ailesi Pauline ve Jacob,  1928 yılında Latvia’dan Almanya’ya göç etmiş. 1935 yılında Yahudilerin operada çalışması yasaklanınca çift işsiz kalmış ve baba Jacob kapıdan kapıya tarım malzemeleri satarak geçimlerini sürdürmüş.

Çift, fakir bir hayat sürmelerine ve  o zamanlar için çok pahalı olmasına rağmen  Hans Ballin adlı profesyonel bir fotoğrafçıya bebeklerinin resmini çektirmekten kaçınmamışlar.

Birkaç ay sonra bebeğinin resmini Alman Nazi dergisi  ‘Sun in The Hause’ın kapağında gören anne şok geçirmiş ve derhal Ballin’i arayarak hesap sormuş.

Fotoğrafçının cevabı ise son derece ilginçmiş: “Biliyorum, tek amacım Nazilerin ve ideolojilerinin ne kadar saçma olduğunu göstermek.”

Fotoğrafçı Ballin bilerek ve isteyerek resmi alıp En Güzel Aryan (Saf ırk) Bebek yarışmasına göndermiş.

Birinci gelen resim yarışmanın tek jüri üyesi Hermann Goering tarafından seçilmiş.

Taft ailesi 1938 yılında Almanya’yı terk ederek önce Fransa’ya ardından Küba’ya oradan da ABD’ye gitmiş.