ADL Gary Oldman’ın özrünü yetersiz buldu

ADL, Gary Oldman’ın Yahudilerle ilgili olumsuz yorumlarının ardından yayınladığı özür mektubunu yeterli bulmayarak kabul etmedi

Dünya
2 Temmuz 2014 Çarşamba

İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (The Anti-Defamation League –ADL)   geçtiğimiz çarşamba, aktör Gary Oldman’in Playboy dergisine verdiği mülakatta Hollywood’un Yahudiler tarafından yönetildiğini söylemesi ve aynı zamanda yakın dostu olan meslektaşları Mel Gibson ve Alec Baldwin’in Yahudiler ve eşcinselleri yeren yorumlarını müdafaa etmesinin ardından özür dilemesini yetersiz bulduğunu açıkladı. ADL Ulusal Başkanı Abraham Foxman,”Samimiyetle özür dilemiş olsa bile, Oldman’ın öncelikle sözlerinin neden kırıcı ve yaralayıcı olduğunun farkına varması gerekiyor. Bu sebeple özrünü yeterli bulmuyoruz,” dedi.

Oldman, ADL’ye yazdığı açık mektupta Yahudileri üzen yorumlarından ötürü derinden pişmanlık duyduğunu belirtti. Foxman, Oldman’ın kullandığı kelimelerin yalnızca yazıldığı şekliyle değil, üslup olarak da hakaret niteliği taşıdığına dikkat çekti. “Böyle bir niyetleri olsun olmasın, ünlülerin çevrelerindeki insanlara örnek olmalarından ötürü kullandıkları kelimelere ve davranışlarına çok daha dikkat etmeleri gerekiyor,” diyerek konuşmasını sürdüren Foxman, Oldman’ın sadece Yahudi toplumuna değil tüm hayranlarına kullandığı kelimelerin hareket içerdiğini ve bu sebeple kabul edilemez olduğunu açıklamakla yükümlü olduğunu sözlerine ekledi.

Oldman dergiye vermiş olduğu mülakatta Mel Gibson ve Alec Baldwin’in Yahudiler ve eşcinseller hakkındaki tartışmalı görüşlerinden ötürü ‘siyasi dürüstlük’ tuzağına düşmelerini kınadığı belirtmişti. Gibson 2006’da içkili araba kullanmaktan tutuklandığı sırada antisemit hakaretlerde bulunmuş, daha sonra da özür dilemişti.