‘Kavgam’ kavgası

Almanya’nın çıkmazı: ‘Kavgam’ kitabının basımı nasıl engellenecek?

Dünya
2 Temmuz 2014 Çarşamba

Almanya’nın elinde bulundurduğu, Hitler’in kaleme aldığı ırkçılığın el kitabı olarak nitelendirilen ‘Kavgam’ kitabının telif hakkı sona eriyor 

Almanya’da basılması ve satışı yasaklı olan ‘Kavgam’ın yetmiş yıllık telifinin 2015 yılının sonunda bitmesiyle, Hitler’in idealleriyle süslü kitabının her köşede karşıya çıkmasına nasıl engel olunacağına dair endişeler büyüyor.

1945 yılında Nazi ideolojisinin düşüşünden beri kitabın telif hakkı Almanya’nın en büyük eyaleti Bavyera’nın elinde bulunuyordu. Bu hak sona erince kitabın basım ve dağıtımı konusunda Almanya’nın hiçbir söz hakkı kalmaması ve yeni basılmış ‘Kavgam’ kitaplarının piyasaya sürülmesi ihtimali yetkilileri düşündürüyor.

Alman gazetesi The Local, Almanya’daki ulusal ve bölgesel adalet bakanlarının geçtiğimiz hafta bir araya gelerek kitabın basım ile satışını yasaklayan yeni bir kanun çıkarmanın en etkili yol olup olmadığına dair fikir alışverişinde bulunduğunu bildirdi.

Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Adalet Bakanı Antje Niewisch-Lennartz ise böyle bir kanunun işe yarayamayacağını çünkü söz konusu kitabın internet ortamı ve yurt dışında neredeyse her köşede zaten erişilebilir olduğunu belirtti. Niewisch-Lennartz, bu yasanın çıkarılmasına alternatif olarak Almanya’nın kitabın basımına kuramsal bir açıklama eklenmesi şartıyla izin vermesi ve bu şekilde antisemit içeriği faşizme karşı önlem alınması önerisinde bulundu.

Almanya Yahudileri Merkez Kurulu Başkanı Dieter Graumann da bu öneriye katıldığını açıkladı. Graumann, The Local gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu kitabın sonsuza dek yasaklanmasını tercih ederdim. Fakat ne yazık ki görüldüğü üzere 2015 yılı sonunda telif hakkının süresi dolacağından yeniden basımı engelleyemiyoruz. Yeniden basımı kaçınılmaz ise, bu şekilde en azından bu korkunç yazının bilimsel bir yayın haline getirilmesini ve eleştirel bir analizle aydınlatılmış bir uyarlamanın piyasaya sürülmesini sağlamamız gerekir,” dedi.