İsrail gençleri için ağlıyor

Salı günü toprağa verilen 19 yaşındaki Eyal Yifrah, 16 yaşındaki Gilad Shaar ile Naftali Fraenkel’in cenazesine binlerce İsrailli katıldı. Törende konuşan İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, “Kaçıranları bulup adalete teslim edene kadar durmayacağız,” dedi

Dünya
2 Temmuz 2014 Çarşamba

12 Haziran’da Batı Şeria’nın Hebron bölgesinde kaçırılan üç İsrailli genç olayın üzerinden 18 gün geçmesinin ardından, pazartesi günü Hebron’un kuzeyindeki Halhul kasabasında bir çukurun içinde ölü olarak bulundu. Gençler, salı öğleden sonra düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninden sonra Modi’in Mezarlığı’nda yan yana gömüldü.

16 yaşında olan Naftali Fraenkel ve Gilad Shaar ile 19 yaşındaki Eyal Yifrah en son okuldan çıktıktan sonra görülmüş ve bir daha kendilerinden haber alınamamıştı.

İsrail kaçırma olayından Hamas’ı sorumlu tutmuş ancak Hamas yapılan suçlamaları kesin bir dille defalarca reddetmiş, olayla hiçbir bağlantıları bulunmadığını ve üç gençle ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını tekrarlamıştı.

İsrail ordusundan bir yetkili gençlerin ailelerine son gelişmelerle ilgili bilgi verildiğini, Halhul ve etrafında geniş güvenlik önlemlerinin alındığını ve bölgedeki bütün giriş ve çıkışların kapatıldığını açıkladı.

Gençlerin kaçırılmasının hemen ardından İsrail ordusu tarafından yapılan arama çalışmaları sırasında 276’sı Hamas üyesi olmak üzere 419 Filistinli tutuklanmıştı.

 Geçtiğimiz perşembe yayın yasağının kalkmasının ardından İsrail vatandaşlarının güvenliğinden sorumlu Şin Bet, Hamas üyesi olan Marvan Kavaşmeh ve Amar Abu İsa’nın çocukları kaçıran kişiler olduğunu açıklamıştı. Şin Bet bu iki kişiyle birlikte kaçırma olayına karışan kişilerin aranmasına ve Hamas üyelerine ait evlere baskınların devam ettiği bildirdi. Yaşanan olay sonucu İsrail ile Filistinliler arasında gerginlik yaşanmış, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kaçırılma olayının Hamas ile El Fetih arasında kurulan birlik hükümetinin bir sonucu olduğuna dikkatleri çekmişti. Pazar gecesi yaklaşık 80 bin kişi Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’nda toplanarak gençlerin serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.  Kaçırılan gençlerin anneleri ile geçtiğimiz ay yapılan seçimlerde İsrail’in devlet başkanı seçilen Reuven Rivlin kalabalığa seslenerek herkesi gençler için dua etmeye çağırmıştı.

Netanyahu: “Hamas bunu ödeyecek”

Kaçırılan gençlerin ölü olarak bulunmasından sonra tüm ülkede yas ilan edilirken acil yapılan kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “Bu olayın sorumlusu Hamas’tır ve bedelini en ağır şekilde ödeyecek,” diye konuştu.

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de yaslı ailelere başsağlığı dileyerek, “İsrail terörle savaşmak için aldığı önemleri daha sıkılaştıracak ve bu olayı gerçekleştirenleri bularak gerekli cezaları verecek,” dedi.

İsrailli birçok milletvekili de olayı sert bir dille kınayarak gençlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Pazartesi akşamı konuyla ilgili açıklama yapan Filistin lideri Mahmud Abbas da, olayın duyulmasının ardından birçok dünya lideri ile görüştüğünü ve İsrail’e vereceği karşılıkta yardımcı olmalarını istediğini belirtti.

İsrail Radyosu Abbas’ın bir toplantı düzenleyerek İsrail’in olaydan sorumlu tuttuğu Hamas’a karşı alacağı önlemler hakkında görüşeceğini açıkladı. Abbas’ın ayrıca İsrail’in baskısı üzerine Hamas’la kurduğu birlik hükümetini sona erdireceği de gelen haberler arasında.

İsrail Hava Kuvvetleri, gençlerin bulunmasının ardından gece boyunca İsrail’in güneyine atılan ve maddi hasara sebep olan roket saldırılarına karşılık salı sabahı erken saatlerde Gazze’de 34 hedefi vurdu. Hava saldırısında Hamas ve İslami Cihad örgütüne ait komuta merkezleri ile cephanelik olarak kullanılan sığınaklar hedef alındı. Operasyon sırasında dört Hamas militanın yaralandığı, bir kişinin kaybolduğu bildirildi. Ayrıca Batı Şeria’da bulunan Cenin Mülteci Kampı’nda güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda bir Filistinli hayatını kaybetti. 

DÜNYA LİDERLERİ KINADI

  ABD Başkanı Barack Obama yaslı ailelere gönderdiği taziye mesajında şu sözlere yer verdi:

“Amerikan halkı adına gençlerin ailelerine en derin üzüntülerimizi iletiyorum. Bir baba olarak ailelerin yaşadığı acıyı tasavvur edemiyorum. ABD olarak olayı şiddetle kınıyor, suçluların bulunması ve adaletin yerine gelmesi için İsrail ve Filistinlilere her türlü desteği vereceğimizi taahhüt ediyorum.” 

FRANSA Cumhurbaşkanı Francois Hollande olayı kınayarak gençlerin ailelerine

başsağlığı diledi. 

ALMANYA Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier olaydan ötürü büyük bir şok ve üzüntü yaşadıklarını belirtti. 

İNGİLTERE Başbakanı David Cameron da gençlere karşı yapılan bu olayın akıl almaz bir terör olayı olduğuna dikkat çekti ve İngiltere’nin olayın sorumlularını bulmak için İsrail’in yanında olduğunu sözlerine ekledi. 

SİMON WİESENTHAL MERKEZİ de cinayeti kınayarak olayın sorumlularının bir an önce bulunmasına yönelik acil önlemlerin alınması için çağrıda bulundu. SWM ayrıca Obama’yı Filistinlileri Hamas’ı ortadan kaldırmaları konusunda ikna etmesi için daha net olmaya davet etti.