BNP Paribas bankasına rekor ceza: 9 milyar dolar

Fransa´nın en büyük bankası BNP Paribas- New York, ABD Maliye Bakanlığı’na tarihi bir ceza ödemeye mahkum edildi: 9 milyar dolar.

Dünya
1 Temmuz 2014 Salı

BNP Paribas avukatlarının suçu kabul ettiği davanın açılmasındaki sebep, Fransız bankasının Washington’un mali yaptırım uyguladığı ülkelerin finansal işlemlerine aracılık etmek.

Sudan, İran gibi ülkeler ile olan işlemleri başka hesaplar içinde göstererek ABD’nin para aklamayı engelleyen yasalarını da çiğneyen bankanın dava sonunda ABD’deki bankacılık lisansının iptali söz konusu idi.

Ancak bankanın yönetimi işlenen suçu kabul edip 9 milyar dolar gibi bir rakamda ABD Maliyesi ile anlaşınca, savcılık makamı davayı sona erdirdi. 

Bankanın  Genel Müdürü Jean-Laurent Bonnafe olay ile ilgili yaptığı açıklamada New York şubesinin yaptığı hataları kabul etti ve bankanın iç murakabe yapısının böyle bir olayın tekrardan cereyan etmemesi için yeniden yapılandırılacağının altını çizdi. 

 İddia makamı olan ABD Maliyesi ile yapılan anlaşma gereği banka ayrıca, bir yıl boyunca bazı uluslararası ödeme işlemlerini de yapamayacak.