Peres: “Düşmanımız Araplar değil teröristler”

90 yaşındaki Şimon Peres, İsrail’in Devlet Başkanı olarak ABD Kongresi’nde yaptığı son konuşmada, İsrail’in amacının bölgede barışı sağlamak ve son zamanlarda artan küresel terörizmi yeryüzünden silmek olduğunu söyledi.

Dünya
27 Haziran 2014 Cuma

Peres ayrıca, İsrail’in başka ülkelerin insanlarını yönetmek gibi bir niyeti olmadığını, tek amacının, Yahudi ahlak değerlerini ve tarihini korumak olduğunu belirtti.

Peres sözlerine şöyle devam etti: “Mücadele sadece terörü yapanlarla değil aynı zamanda terörü besleyenlerle de olmalı. Sadece askeri tedbirler alarak bu problemi çözemezsiniz, aynı zamanda şiddeti destekleyenlerin maddi kaynaklarını kurutmalı onlara silah ve ekipman sağlayan unsurları da yok etmelisiniz.

Terörizm günümüzde küresel bir hal almıştır dolayısı ile bu problemi çözmek için tüm ülkeler ortak hareket etmelidir. 

Sınır tanımayan terör bugün, yüzbinlerce kişiyi öldürmüş, Irak, Suriye, Lübnan, Yemen, Libya, Sudan, Gazze ve dünyanın birçok yerinde milyonları mülteci konumuna düşürmüştür.” 

İsrail’in yedi savaş ve iki büyük barış anlaşmasından sonra Mısır ve Ürdün’le kalıcı bir barışı başardığını hatırlatan Peres, Yahudi ülkesinin  Filistin ile de biran evvel barış yapmak için çaba gösterdiğini belirtti. 

Peres söyle konuştu: “ İsrail’in başka ülkelerin halklarını yönetmek gibi bir amacı asla olmamıştır, bu Yahudi değerlerine  ve atalarımızın ahlakına  aykırı bir durumdur. İsrail’in amacı Tikun Olam (Dünyayı ve insanlığı daha iyi yapma) ve komşuları ile barış içinde bir yaşamdır.”