Columbia mürettebatı ve astronot İlan Ramon kurtulabilir miydi?

BBC’ye konuşan NASA’nın eski bir yetkilisi 1 Şubat 2003’te Dünya’ya dönüş sırasında düşen uzay mekiği Columbia’nın gerekli tedbirler alınmış olsa idi tüm mürettebatı ile kurtulabileceğini iddia etti.

Dünya
26 Haziran 2014 Perşembe

Söz konusu açıklama NASA’nın uzay programlarında aktif rol almış bir bilim adamı olan David Baker tarafından yapıldı.

 İngiliz Uzay Araştırmaları Derneği’nde yapacağı bir konuşma için NASA arşivlerinde kapsamlı bir araştırma yapan Baker, belgeler arasında ‘Yörüngede hapis kalmış uzay aracı mürettebatının tahliyesi’ isimli bir rapor görünce BBC’ye bu açıklamayı yaptı.

Ancak Houston Yer Kontrol Merkezi mekiğin kalkış sırasında aldığı gövde hasarını o sırada bilmediği için bu planı hiçbir zaman gündeme getirmedi. 

‘Yörüngede hapis kalmış uzay aracı mürettebatının tahliyesi planı’ başka bir mekiğin fırlatılarak astronotların  dünya atmosferine girişe  elverişli olmayan uzay aracından alınması prensibine dayanıyor. 

Columbia 16 Ocak 2003’te içlerinde İsrailli astronot İlan Ramon’un da olduğu yedi kişilik bir ekiple fırlatılmış  ancak kalkış sırasında ısı izolasyonu sağlayan fayanslarından birini kaybetmiş ve bu olay tüm yetkililerin gözünden kaçmıştı. 

1 Şubat’ta uzay aracı dönüş için atmosfere girdikten kısa bir 1650 dereceye kadar yükselen hava sürtünme ısısı parçanın düştüğü delikten uzay aracının kanatlarına ulaşarak Columbia’nın havada infilak etmesine neden olmuştu.