Haftanın İzi

Tayland’taki söylenti 200.000 kişiyi ülkeden kaçırdı

İzzet BONOFİYEL Diğer
26 Haziran 2014 Perşembe

Tayland’da cunta yönetiminin şirketlere baskın düzenleyip yasa dışı çalışan işçileri avladığı söylentisi üzerine 200 bine yakın Kamboçyalı işçi ülkeyi terk etti. Söylentinin tamamen uydurma olduğunu belirten Kamboçyalı yetkililer yaşanan paniğin önüne geçemedi. Kamboçyalı ve Taylandlı büyükelçiler bir araya gelerek iki ülkenin işbirliği içinde olduğunu belirtmesine rağmen ülkenin terk edilmesinin önüne geçemedi.


ABD’den BNP Paribas’a şok ceza

ABD mahkemesin, Fransız BNP Paribas bankasına rekor düzeyde ceza kesmesi bekleniyor. Yapılan açıklamada, Fransız BNP Paribas bankasının ABD tarafından ambargo uygulanan ülkelere para transferi gerçekleştirdiği gerekçesiyle  7,3 milyar Euro para cezası ödeyebileceği belirtildi. Haberin duyulmasından sonra lisansını kaybetme riski ile karşı karşıya olan bankanın üst düzey yöneticilerinden onu istifa etti. Fransız Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada konunun yakından takip edildiği bildirildi. Fransa’nın Parlamento ilişkilerinden sorumlu Bakanı Jean-Marie Le Guen, olası para cezasına hükümetinin sessiz kalmayacağını belirterek, Fransız devletinin güçlü bir yanıt vereceğini ifade etti.

Haftanın Sözü

Tony Ödüllerinde En İyi Drama Ödülü’nü alan oyuncu Audra Mcdonald “Doktorların söylediklerine uymayıp hiperaktivitemi tedavi ettirmeyen anneme ve cennetteki babama teşekkürler,”  dedi.

Haftanın Çıkanı

Derek Fisher, NBA takımlarından New York Knicks’in yeni antrenörü oldu.

Haftanın İneni

Dan Bylsma, Amerikan buz hokeyi takımı Pitsburgh Penguin’in antrenörü takımdan kovuldu.

Haftanın Sayıları

1.000$: Kuzey Caroline Waffle House’da bir garsona verilen bahşiş bedeli şirket politikası gereği iade edildi.

2.000 kişi: Katmandu’da aynı anda ağaca sarılma rekoru kıran kişi sayısı.

 

RUSYA’DA ADALET YERİNİ BULDU

2006 yılının ekim ayında marketten evine dönerken öldürülen araştırmacı gazeteci yazar Anna Politkovskaya davasında sürpriz bir gelişme oldu. Bir dönem Rus yönetiminin Çeçenistan'da yaptığı insan hakları ihlallerini araştıran, yolsuzlukların üzerine giden Politkovskaya'nın öldürülmesi, sadece Rusya'da değil, uluslararası camiada da tepkiye yol açmıştı. Yıllar süren soruşturmada Çeçenistan kökenli beş kişiyi suçlu bulan mahkeme, verdiği cezaları açıkladı. Tetiği çeken saldırgan ile suikastı planlayan amcasını ömür boyu hapis cezasına çarptıran mahkeme, yardım eden diğer üç kişiyi 20 yıla varan hapis cezasıyla cezalandırdı. Uluslararası Af Örgütü, daha önce yaptığı açıklamada, cinayete azmettirenler ortaya çıkarılmadıkça, adaletin yerini bulmuş olmayacağını bildirmişti. 

BU SEFER KAÇMAYI BAŞARDILAR MI?

Quebec'in Montreal kenti yakınlarındaki St. Jerome Hapishanesi'nde geçen yıl mart ayında da Hells Angels (Cehennem Melekleri) liderlerinden olan iki mahkûm havalandırma sırasında helikopterle firar etmiş ancak birkaç saat sonra yakalanmışlardı. Geçtiğimiz hafta yaşanan ikinci firar olayında üç mahkûmun hapishaneden yine helikopterle kaçmayı başardığı açıklandı. Kaçan mahkûmların ünlü suç çetesi Hells Angels liderlerinden Yves Denis Yvon Lamontagne, Denis Lefebvre ve Serge Pomerleau olduğunu belirtildi. Firar eden çete üyeleri, Kanada polisinin 2010 yılındaki bir operasyonunda, yüzlerce silah, 41 araç, bir uçak, bir helikopter ve 905 bin dolar parayla birlikte yakalanmışlardı. Quebec eyalet polisinin firar eden mahkûmlar için bölgede başlattığı arama operasyonlarına, Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP) ekipleri de destek veriyor. 

6200 YILLIK SUDAN İNSANA GEÇEN PARAZİT BULUNDU

Suriye’de yapılan bir kazıda 200 milyon insanı yakından ilgilendirecek, tarihin bilinen en eski paraziti 6200 yıllık bir çocuk lahitinde buldu. Mikroskopla incelenen solucan şeklindeki parazitin adının schistosomiasis olduğu açıklandı. Çocuk cesedi üzerinde moleküler biyoloji teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen otopside çocuğun derisine giren parazitin ölümüne neden olduğu saptandı. Parazitin tarlalarda sulama işlemi yapan çiftçilere kolayca bulaştığını ifade eden bilim insanları, "sulama sistemini bulmak insanlık tarihinde bir dönüm noktasıydı ancak bunun da acı sonuçları oldu" dedi. İnsana su yoluyla geçen ve derinin altında nüfuz ederek büyüyen schistosomiasis hastalığı, günümüzde ilaçlarla kolayca tedavi edilirken geçmişte binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.