Almanya’da antisemitizm araştırması

Alman hükümeti anti-Siyonizm ve antisemitizm arasındaki bağlantının gittikçe daha belirgin bir hal alması nedeniyle iki kavram arasındaki ilişki hakkında bir araştırma gerçekleştirmeyi planlıyor

Dünya
25 Haziran 2014 Çarşamba

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un üst düzey diplomat ve dış politika danışmanlarından Büyükelçi Heinz-Peter Beh’in geçtiğimiz ay Simon Wiesenthal Merkezi’ne gönderdiği mektuba ulaştı.

Beh tarafından yazılan mektup geçtiğimiz ay Wiesenthal Merkezi’nin Başkan Yardımcısı Rav Abraham Cooper’un bir dizi Avrupalı lidere yolladığı ve antisemitizm ve anti-Siyonizm arasındaki bağlantının araştırılmasını talep ettiği mektuba cevaben gönderildi.

Cooper, Gauck’a yazdığı mektupta Alman Friedrich Ebert Vakfı’nın gerçekleştirdiği benzer bir araştırmanın sonuçlarına dikkat çekmişti. Araştırma Almanların neredeyse yarısının ve Avrupalıların da yüzde 40’ının İsrail’in Filistinlileri ortadan kaldırmaya yönelik bir savaş içinde olduğuna inandığını ortaya koymuştu.

Jerusalem Post’un gerçekleştirdiği bir diğer araştırmanın sonuçları ise Almanların yarısından çoğunun, İsrail’in Filistinlilere Nazilerin Yahudilere davrandığı gibi davrandığına inandığını gösterdi. Cooper, İsrail’le ilgili böylesine tamamen yanlış ve sinsi bir imajın nasıl oluştuğunu ortaya çıkarmanın Avrupalı resmi yetkililerin görevi olduğunu iddia etti.

Avrupa’da ‘gittikçe artan diplomatik düşmanlık’ geçen sene antisemitizmin başlıca nedenlerinden biri olarak tanımlandı. Ocak ayında, Kanada Başbakanı Stephen Harper Knesset’teki konuşmasında İsrail’i hedef alarak Yahudilerin de hedef alındığı eleştirileri eski bir hastalık olan antisemitizmin farklı bir formu olarak tanımlamış, mart ayında Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls de anti-Siyonizm’in antisemitizme davet çıkardığını ifade etmişti.