Getto çalışanlarının maaşları arttırılıyor

Alman parlamentosu, Nazilerin zorla çalıştırdığı 40 bin Holokost kurtulanın tam ödenek alması için oylamaya gitti

Dünya
25 Haziran 2014 Çarşamba

Alman parlamentosu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin gettolarda zorla çalıştırdığı binlerce orta yaş üstü Yahudi’ye ödenen emekli maaşlarının arttırılmasını oy birliğiyle kabul etti. Kararın onaylanması için devletle yapılan pazarlıkta yardımcı olan The Jewish Claims Conference organizasyonu, kararın geçmesiyle yaklaşık 40 bin Holokost kurtulanının aldığı sosyal ödeneklerin 1997 tarihinden itibaren hesaplanacağını söyledi.

Almanya 1997’de gettolarda çalışanların emekli maaşı alabileceklerini kabul etmişti. Ancak bugüne kadar, emekli maaşı almaya hak kazananların ödenekleri başvuru tarihlerinden dört sene öncesinden başlatılarak hesaplanıyordu. 

II. Dünya Savaşı sırasında, Naziler yaygın bir biçimde özellikle Alman vatandaşı olmayan Yahudileri, gettolarda yemek ya da az maaş karşılığında işçi olarak çalıştırıyorlardı.

Önergeyi parlamentoya sunan ve onaylanmasını sağlayan Almanya Çalışma Bakanı Andrea Nahles ödemelerin en kısa zamanda, mümkün olduğunca hızlı ve etkili bir biçimde yapılacağı sözünü verdi.