Fransa antisemitizmle mücadelede örnek olmak istiyor

Fransa’da artan antisemitizm ve Yahudi karşıtı saldırıları görüşmek için Simon Wiesenthal Merkezi’nden bir heyet Fransız Cumhurbaşkanı Hollande ile görüştü

Dünya
25 Haziran 2014 Çarşamba

Fransa’daki gittikçe artan antisemitizmi tartışmak üzere Simon Wiesenthal Merkezi’nden (SWM) 20 kişilik bir heyet geçtiğimiz hafta Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande’i ziyaret etti.  Heyet özellikle Suriye’deki iç savaşa katılarak Fransa’ya dönen Fransa doğumlu cihatçılar nedeni ile ülkedeki Yahudilere karşı artan tehdidi değerlendirdi.

Aralarında Fransız Yahudi Cemiyeti liderlerinden Baron Eric De Rothschild ve Kanada milletvekili ve eski bakanlarından Irwin Cotler’in de bulunduğu heyet, halihazırda UNESCO’nun Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Yahudiler ve Kutsal Toprakların 3500 yıllık ilişkisi’ adlı serginin açılışı için Paris’te bulunuyordu. SWM’nin dekanı ve kurucusu Rabi Marvin Hier konuyla ilgili yaptığı açıklamada hem Yahudi cemaatinin hem de Fransa’nın demokratik değerlerinin aşırı sağcılar ile şiddet, cinayet ve hoşgörüsüzlük simsarı aşırı dincilerin saldırısı altında bulunduğunu dile getirdi. Hollande ise yükselen antisemitizme karşı Yahudi toplumunu, özellikle Yahudi okullarını güvence altına almak için atılan adımlar hakkında heyete bilgi verdi. Cumhurbaşkanı antisemitizm ile savaşta dünyaya örnek olmak istediklerini, Fransız asıllı bir teröristin Belçika’da yaptığı ölümlü eylemin konuyu daha ciddi hale getirdiğini söyledi.