İsrail ordusu: “Kaçırılan gençlerin hayatta olma ihtimali yüksek”

İsrail ordusu sözcüsü 12 Haziran’da kaçırılan ve henüz bulunamayan İsrailli üç gencin yapılan araştırmalar sonucu hayatta olma ihtimallerinin yüksek olduğunu açıkladı

Dünya
25 Haziran 2014 Çarşamba

İsrail Ordusu Sözcüsü General Moti Almoz, pazar günü yaptığı açıklamada 12 Haziran günü kaçırılan İsrailli üç Yeşiva öğrencisi için Batı Şeria’da sürdürülen arama çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini ve gençlerin hayatta olduklarını belirtti.

Almoz, “Elde ettiğimiz bilgilere göre rehineler hâlâ hayatta, Hamas’ın elinde rehineler. Onları kurtarmak için gördüğümüz her taşın altına bakmaya devam edeceğiz. Operasyonla ilgili tüm detayları paylaşamasam da arama çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor ve sürekli şartlara uygun olarak nasıl devam edeceğimizi değerlendiriyoruz,” diyerek kaçırılma olayıyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi.

İsrail ordusu savaş mühendisleri yaptıkları aramalar sonucunda Batı Şeria’da bulunan evlerin altında düzinelerce gizli tünel bulduklarını açıkladı.

Bölgenin eş zamanlı video görüntülerine ulaşmak için Skylark adı verilen insansız hava araçlarının yerleştirildiğini belirten Almoz, bölgede patlayıcı madde ve el bombası üretilen ondan fazla silah fabrikası bulduklarına dikkat çekti. Yapılan operasyonlar sırasında şu ana kadar 269’u Hamas üyesi olmak üzere toplam 354 Filistinli tutuklandı.

Netanyahu: “Delilleri yakında yayınlayacağız”

Pazar günü haftalık kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail ordusunun masum Filistinlileri öldürmek gibi bir amacı yok ancak kendini savunma sürecinde bazı kayıplar olabilir,” dedi.

Netanyahu, kaçırılan üç gencin bulunması için yürütülen girişimlerin Filistin toplumuyla kaçınılmaz olarak gerginlik doğuracağını da sözlerine ekledi.

Netanyahu ayrıca, gençlerin sağ salim evlerine ulaşmalarını sağlamak kadar onları kaçıranların bulunmasına ve ait oldukları örgütün tahrip edilmesine de yoğunlaştıklarını ve ellerinde Hamas’ın kaçırma olayından sorumlu olduğunu gösteren sağlam kanıtları olduğunu yineleyerek, “Elimizdeki kanıtları ve bilgileri ilgili ülkelere ulaştırıyoruz, yakında duyuracağız,” dedi.

Öte yandan Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Muhammed Nazzal, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı İsrail’le kaçırılan gençlerin bulunması için destek vermesinden dolayı eleştirerek, Abbas’ın nisan ayında yapılan birlik hükümetinin kararlarını bozduğuna dikkat çekti. Bu yorum Hamas’ın birlik hükümetinin bozulacağına dair ilk sözleri oldu.

Nazzal, “Kaçırılma olayının ardından yaşananlar Filistin Yönetimi’nin çirkin yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. Abbas İsrail’le birlikte hareket etmeye devam ederse bu hükümeti bir an önce sonlandıracağız,” diye konuştu.