Filistinli ve Amerikalı Yahudi öğrenciler bir araya geldi

Üç günlük özel bir program için bir araya gelen Filistinli ve Amerikalı Yahudi öğrenciler önyargılar, barış ve gelecek hakkındaki fikirlerini paylaştı

Dünya
25 Haziran 2014 Çarşamba

ABD’de bulunan Brandeis Üniversitesi’nde eğitim gören Yahudi öğrenciler ile İsrail’in Kudüs şehrinde bulunan Al Quds Üniversitesi öğrencileri, iki kurumun işbirliği yapmasından kaynaklanan tüm protestolara rağmen üç günlük bir program için bir araya geldi.

Ramallah, Kudüs ve Eriha’yı birlikte ziyaret etme fırsatı bulan Amerikalı öğrenciler ayrıca, Al Quds Üniversitesi kampüsünde toplantılar düzenleyerek burada önyargılar, barış, gelecek ve endişeleri ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

Brandeis Üniversitesi öğrencisi Eli Philips düzenlenen gezi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Karşılıklı ilişki kurmayı başarırsak bu bizim için çok değerli olacak. Bu nedenle bu organizasyonu düzenlemeye karar verdik,” dedi.

Amerikalı ‘Barış İçin Davis Projesi’ tarafından desteklenen gezinin amacı Filistinliler ile Amerikalı Yahudiler arasında daha fazla iletişim olmasını sağlamak olarak belirtildi.

Birbirlerinin görüşlerini daha önce duyma fırsatı olmayan taraflar oturumlar sırasında birbirlerini dinleyerek, diğer tarafın bakış açısını anlayabilme yolunda büyük çaba gösterdi. Organizasyona katılan Filistinli ve Amerikalı Yahudi öğrenciler, gerçek hayatı birebir deneyimlemenin öneminden bahsettiler. Al Quds Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Filistinli Rand Shaar, bu etkinliği öğretmenlerinden duyduğunu, diğer tarafın bakış açısını dinleyebilmek ve engelleri aşabilmek adına katılmaya karar verdiğini belirtti. Üçüncü sınıfta okuyan Shaar, The Media Line’a verdiği röportajda herkesi açık görüşlü olmaya davet ettiğini ve konuşarak her zaman ortak bir çözüme varılabileceğine inandığını dile getirdi.

Brandeis Üniversitesi Uygarlık Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Susan S. Lanser yaptığı açıklamada, “Tüm öğrenci ve öğretim görevlileri olarak Al Quds Üniversitesi ile kurduğumuz bağı korumak, kuvvetlendirmek ve resmileştirmek dileğindeyiz,” dedi. Al Quds Üniversitesi Dekanı Abukishek de, ortamın gerilmesine aldırış etmeyen her iki üniversitedeki tüm öğretim görevlilerinin birbirleriyle yakın ilişkiler kurmak istediklerini belirtti. Abukishek, bu şekilde resmi temasların da gerçekleşmesine vesile olmayı istediklerini sözlerine ekledi.