“Ailemin Holokost hikayeleri beni Suriye mülteci kamplarına sürükledi”

Yahudi asıllı ünlü İngiliz yazar Neil Gaiman tüm hayatının ailesinin yaşadığı Holokost’tan etkilendiğini, Ürdün’deki Suriye mültecilerinin yaşadığı kampı ziyareti sırasında hayatı boyunca büyüklerinden dinlediği hikayenin gerçekte ne demek olduğunu idrak ettiğini söylüyor.

Kültür
24 Haziran 2014 Salı

Gaiman, son zamanlarda yer aldığı birçok sosyal faaliyette Suriye’deki iç savaştan kaçan çaresiz insanların sesi oldu.

Dünya Mülteciler Günü münasebeti ile Yahoo News‘a konuşan ünlü İngiliz yazar, ailesinin Varşova Gettosu’nda yaşadıkları ile bugünkü modern dünyanın mültecilerinin yaşadıkları arasında büyük paralellik olduğunu belirtiyor.

Ürdün’deki kampı ziyareti sonrası Gaiman şöyle konuştu:

“Kampı ziyaret etmem sırasında gördüklerim kalbimi parçaladı ancak yine geleceğim. Bu kamplarda yaşananların kurtulanların sonraki tüm hayatlarını etkileyeceğini ve silinmez bir iz bırakacağını tahmin edemezdim, ancak 96 yaşındaki kuzenim Helen’in Varşova Gettosu hikayelerini dinlediğimde benim için dönüm noktası oldu. Helen’i dinledikten sonra bu hayatta ne yaptığıma ve neler yapacağımı yeniden düşünmek zorunda kaldım...

Varşova Gettosu’nda yaşananlar savaştan sonra ailemi bir arada tutan en büyük güçtü.

Beni yazar yapan da dinlediğim bu hikayelerdir.”

Gaiman bugünlerde ünlü Hollywood patronu Harvey Weinstein’in  moda tasarımcısı karısı ile birlikte Suriye mültecilerinin dramını dünyaya anlatacak bir belgesel film üzerinde çalışıyor.