Yahudi olduğunu öğrenemeden hayata veda eden papaz

2000 yılında hayata veda eden New York Katolik Cemaati’nin en yüksek rütbeli papazı Kardinal John Joseph O’Connor’un dedesinin haham olduğu ortaya çıktı.

Dünya
19 Haziran 2014 Perşembe

Kardinal O’Connor’ın hiç bir zaman bilmediği bu gerçek ölümünden 14 yıl sonra su yüzüne çıktı.

New York Times gazetesinin haberine göre müthiş gerçek, papazın 87 yaşındaki kız kardeşi Mary O’Connor Ward-Donegan’ın atalarının kökenini öğrenmek için yaptığı araştırma sonunda bulundu.

Ward-Donegan basına konu ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Gerçek şu ki, annem bir Yahudi idi bu da Yahudi yasalarına göre benim ve kardeşimin Yahudi olarak doğduğunu gösterir. Bu gerçeği öğrenmiş olmaktan gurur duyuyorum.” 

80 yaşında ölen Kardinal John Joseph O’Connor 16 yıl boyunca New York Katolik Cemaati’nin baş kardinali idi. 

Yahudi olduğunu ve hatta dedesinin bir haham olduğunu bilmeden hayata veda eden kardinal John Joseph O’Connor, savaş sonunda  Dachau Ölüm Kampı’nda kurtulanlara yardım etmek için bölgeye sevk edilen birlikte ordu papazı olarak çalışıyordu.

Kampta gördüklerini asla unutmayan Papaz hayatı boyunca Yahudileri ve İsrail’i destekleyen bir kişi olarak yaşadı.

Savaş sonunda özellikle Rus Yahudi mültecilere yardım etmek için resmi makamını en üst düzeyde kullanan Papaz, Vatikan’ın İsrail’i tanımasında da büyük rol oynadı. 

ADL Başkanı Abraham Foxman, CBS yayın kurumuna verdiği söyleşide O’Connor hakkında  şöyle dedi: “Hayatı boyunca bir kardeşimiz gibi davrandı, meğer kardeşimiz imiş.”