Adalet yıllar sonra kapısını çaldı

ABD, Philadelphia’da yaşayan 89 yaşındaki Johann Breyer isimli bir adam 2. Dünya Savaşı yıllarında Auschwitz ve Buchenwald kamplarında 158 Yahudi’nin öldürülmesine yardım ve yataklık ettiği gerekçesi ile tutuklandı.

Dünya
19 Haziran 2014 Perşembe

Çek  doğumlu emekli demir işçisi Breyer şimdiye kadar ABD’de Holokost suçu ile tutuklanan en yaşlı kişi oldu. 

Alman İnterpol’nün hakkında çıkarttığı yakalama kararı sebebi ile FBI tarafından gözaltına alınan şüphelinin kampta güvenlik görevlisi olarak çalışmadan evvel de 1943-45 yılları arasında en acımasız ve ölümcül Nazi birliği SS Waffen’de görev yaptığı iddia ediliyor. 

Breyer hakkındaki yakalama kararı, Almanya Bavyera’daki  mahkemenin tarihi kanıtları ve Alman arşivleri  kapsamlı araştırması sonucu ortaya çıktı. 

Savcının iddianamesine göre, Breyer fiziksel olarak kimsenin katledilmesine yardım etmemiş olsa bile cinayetle suçlanacak.

Tarihi belgelere göre,  ölüm kampında çalışan tüm güvenlik görevlileri, Yahudileri idam etme görevini şartlar ne olursa olsun yerine getirecekleri konusunda yemin ederek işe başlıyorlar. 

1952 yılında ABD’ye iltica eden Breyer eğer suçu sabit görülürse derhal sınır dışı edilecek ve ABD vatandaşlığından çıkarılacak. 

ABD’de 2. Dünya Savaşı’ndan sonra çıkarılan bir kanuna göre, Nazi Almanyası’nın savaş sırasında işlediği insanlık  suçlarına  karışmış bir kişinin ABD toprağına basması yasak.