Netanyahu Hamas´ı suçlarken, Abbas´tan yardım istedi

Hamas ile El Fetih´in birleşmesi sonrası yaşanan kaçırma olayında İsrail´in Hamas´ı sorumlu ilan etmesi Birlik Hükümeti´nin kanuniliği konusunda tartışma yarattı.

Dünya
18 Haziran 2014 Çarşamba

Bir yıl aradan sonra pazartesi günü ilk kez Abbas ile telefonda görüşen Netanyahu, Abbas’tan kaçırılan çocukların bulunması ve kaçıran kişilerin yakalanması için yardımcı olmasını istedi. Abbas ve Filistin Yönetimi de resmi birer açıklama yayınlayarak kaçırma olayını kınadı. Hamas sözcülerinden Sami Abu Zuhri, Netanyahu’nun açıklamalarının bir temele dayanmayan saçmalıktan ibaret olduğunu belirterek, “Batı Şeria’daki toplu tutuklama kampanyası Hamas’ı ve yeni kurulan hükümeti yok etmeye yönelik bir girişim. Ancak İsrail bunu başaramayacak,” diye konuştu.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon kaçırma olayının Hamas’ın her zamanki taktiklerinden biri olduğunu hatırlatarak Facebook sayfasına şöyle yazdı: “Geçtiğimiz ay El Fetih ile Hamas bir araya geldiğinde uluslararası kamuoyu kurulan hükümeti hemen tanıyarak memnuniyetlerini bildirdi. Hamas’ın terör saldırıları, masum sivillere zarar verdiği, İsrail Devleti’ni yok etmeye yönelik saldırıları bir anda unutuldu. Bu olay uluslararası toplumun ahlâki değerlerini yeniden gözden geçirmek, diplomatik ve stratejik hatalarını düzeltmesi için ikinci şansı.”

Birlik hükümeti geçersiz olabilir

Times of Israel gazetesine konuşan kimliğinin açıklanmasını istemeyen Filistinli üst düzey bir yetkili kaçırma olayının arkasında Hamas’ın olduğunun kanıtlanması halinde birlik hükümeti kararının yeniden gözden geçirileceğini açıkladı. Yetkili böyle bir olayın yaşanmasının El Fetih ile Hamas arasındaki ciddi anlayış farklarına işaret ettiğini ve bu durumun hükümetin geçersiz sayılmasıyla sonlanabileceğini vurguladı.

Yetkili ayrıca Filistinli istihbarat servislerinin yaptığı değerlendirmelerde Hamas’ın ya da Hamas’ın içindeki bir grubun olaydan sorumlu olduğu sonucuna vardıklarını açıkladı. Hükümet kurulmadan önce Hamas ile uzun görüşmeler yaptıklarına değinen yetkili, şiddet ve teröre kesinlikle karşı olduklarını ve eğer bu olaydan sorumlularsa Hamas’ın kırmızı çizgiyi geçtiğini sözlerine ekledi.

 

Kerry de ‘Hamas’ dedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry kaçırma olayını kınayarak elde edilen verilerin Hamas’ı işaret ettiğine dikkat çekti. Kerry kaçırılan gençlerin bir an önce serbest bırakılmalarını isteyerek ABD’nin olayın sorumlularını aramaya devam ettiği belirtti.

Dışişleri Bakanı, ABD’nin Hamas’ı masum insanları öldüren ve insan kaçırmayı taktik haline getirmiş bir terör örgütü olarak tanıdığını sözlerine ekleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Kaçırılan gençlerin bir an evvel bulunması için İsrail’e destek vermeye devam ediyoruz. Ayrıca arama çalışmalarını birlikte yürüten İsrail ve Filistinli güvenlik güçlerinin ortak çalışmasından memnuniyet duyuyoruz.”

Uluslararası toplumdan Kanada, İngiltere, İspanya, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Uluslararası Kızıl Haç Örgütü de kaçırma olayını pazar günü kınarlarken, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Cathrine Ashton’un ofisinden pazartesi gününe kadar resmi bir açıklama gelmemesi diplomatik çevrelerin dikkatini çekti. Kınama ancak salı günü geldi.