ABD Ordusu Irak’a hava harekatı için hazırlık, mı yapıyor?

IŞİD terör örgütü unsurları güneye, Bağdat’a ilerleyişini sürdürürken bölgede bulunan ABD askeri faaliyetinin arttığı gözleniyor.

Dünya
17 Haziran 2014 Salı

ABD Deniz Kuvvetleri’nin en büyük uçak gemilerinden USS George H.W Bush ve beraberindeki destroyerler  Basra Körfezi’de mevzilenmek üzere yolda.

Filo tahminen önümüzdeki cumartesi günü hedef bölgeye ulaşacak.

Her ne kadar ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel gemilerin Amerikan vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve muhtemel bir boşaltma operasyonuna lojistik destek vermek için körfeze gittiklerini söylese de muhtemel bir hava operasyonunun da sinyalini vermekten kaçınmıyor.

Hagel şöyle konuştu: “Gemilerin Körfez’de konuşlanması kararı Başkomutanımıza (Barack Obama) askeri müdahale söz konusu olması halinde lojistik açıdan esneklik sağlayacaktır.”

Başkan Barack Obama çeşitli defalarda yaptığı açıklamalarda Irak’a kesinlikle Amerikan askeri göndermeyeceğini ancak hava desteği konusunda da kesin bir karar vermediğini belirtmişti.

ABD’nin Körfez’e gönderdiği George H.W. Bush, dünyanın en büyük uçak gemisi, 6000 bin askerin bulunduğu gemi son derece yüksek bir ateş gücüne sahip.

İsmini vermek istemeyen bir savunma yetkilisi uçak gemisinin hiçbir ülkeden izin gerektirmeden hava saldırısı ve kurtarma operasyonu yapma özelliğine dikkat çekti.