Fas antisemitizmi durdurmak için harekete geçti

İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi için yasa tasarısının verilmesinin ardından Fas’ta Antisemitizmle Mücadele Gözlemevi kuruldu

Dünya
11 Haziran 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta, Faslı Berberilerden oluşan bir grubun önderliğinde antisemitizmle mücadele etmek ve İsrail ile kültürel bağları güçlendirmek amacıyla Fas Antisemitizmle Mücadele Gözlemevi kuruldu.

Azınlık hakları için çalışan aktivist Omar Louzi, PanoraPost.com haber sitesine yaptığı açıklamada, “Camilerde ve başka alanlarda Yahudileri ve Yahudi kültürünü hedef alan saldırıları durdurmayı amaçlıyoruz,” dedi.

Louzi’nin başkanlık ettiği Gözlemevi, İsrail’e ziyaretler düzenleyerek Faslı Berberilerin İsrail’de yaşayan Fas asıllı Yahudilerle tanışmalarını ve başta Kudüs olmak üzere kutsal yerleri görmelerini hedefliyor. Geçtiğimiz sene, Fas’ta İslamcı iktidar partisi dâhil olmak üzere beş siyasi parti İsrail ile ticaretin yasadışı ilan edilmesi yönündeki yasa tasarısına destek vermişlerdi. Verilen önergelerden biri, İsraillilerin Fas’a girişini yasaklamayı kapsıyordu.

Louzi’nin açıklaması üç Berberi aktivistin İsrail’e yapacakları ziyareti iptal etmelerinin ardından geldi. Aktivistler haklarında çıkan raporların gözdağı niteliği taşıdığını belirtirken, seyahat planlarının ailevi nedenlerden iptal edildiğini belirttiler.