Dünyanın en yaşlı erkeği yaşamını yitirdi

Nazi ölüm kamplarından ve Sovyetlerin çalışma kamplarından canlı kurtulmayı başaran ve son zamanlarda dünyanın en yaşlı erkeği olduğu belirlenen 1903 doğumlu Alexander Imich yaşama veda etti.

Kültür
11 Haziran 2014 Çarşamba

Dünyanın en yaşlı erkeği sıfatını kısa bir süre yaşayabilen Alexander Imich’in 8 Haziran Pazar günü New York’taki evinin huzuru içinde hayata veda ettiği bildirildi.

Dünyanın en yaşlı kişisi sıfatını kazandığında 111 yıl ve 92 günlük bir yaşam süresine sahip olan Alexander Imich bu rekoru, 112 yaşında olmasından bir hafta önce İtalya’da ölen Arturo Licata adlı kişiden devraldı. Imich oldukça zayıf, bol saçlı, güleç ve gözleri fıldır fıldır canlı bir kişiydi.

Polonya’nın Czestochowa kentinde doğan Alexander Imich’in havacılığa meraklı olan babası dönemin öncü pilotları için bir iniş pisti inşa etmişti. Imich 1919 ile 1921 arasında Polonya ile Sovyetler Birliği arasındaki savaşa gönderildiğinde henüz 15 yaşındaydı. Öğrenciyken savaş bittiğinde artık asker kimliğine geçen delikanlının Polonya ordusunda kalıp bir subay olarak kariyer yapma isteği Yahudi kimliğinden dolayı reddedildi.

Polonya 1939’da Naziler tarafından işgal edilince Imich ikinci eşi Wela ile o dönemde Sovyetler’in yönetiminde olan Bialystok’a kaçtı. Sovyet vatandaşlığını kabul etmeyen genç çift orada bir çalışma kampına gönderildi. Bu belki de onların hayatını kurtaran bir tutsaklık oldu. Çünkü 1941’de Bialystok Naziler tarafından işgal edilince 50 bin Yahudisi kentte küçük bir gettoya kapatıldı. Gettonun kötü koşullarına rağmen hayatta kalabilen Yahudiler sevk edildikleri Treblinka ve Majdanek Ölüm Kamplarında sistematik olarak yok edildiler. Alexander ile Wela, Sovyetler’de Nazi işgalinden uzaktaydılar. İki yıl kadar İskandinavya yakınındaki bir kampta tutukluluk sürecinin ardından genç çift deniz yolu ile Semerkant’a geçti. Polonya’ya döndüklerinde bütün akraba ve tanıdıklarının Holokost’ta öldürüldüğünü öğrendiler.

1952’de Polonya’yı gerilerinde bırakıp göç ettikleriNew York’ta Wela psikolog olarak çalışmaya başladı. Eşinin mesleğinden etkilenen Alexander, kimya mühendisliğini terk eder parapsikolojiye merak saldı. Ancak kimya alanında bilimsel kitaplar yazmaya devam etti.

1995’te 92 yaşındayken “Incredible Tales of the Paranormal,” adlı bir kitap yazdı ve fiziki ölümden sonra ruhun (Yahudilikte neşama) yaşamaya devam ettiğini bilim adamlarına kanıtlamak amacıyla çalışmalarına devam etti.

Uzun yaşamasının sırrını ‘iyi genlere’ sahip olmasından kaynaklandığını belirten Alexander Imich, sigarayı bırakmanın, alkolden uzak durmanın, sürekli hareket halinde olmanın ve çocuk sahibi olmamanın da etkin olduğunu vurgulamaktaydı.

Dünyanın en yaşlı erkeği olmasına rağmen Alexander Imich dünyanın en yaşlı insanı değildi. Bu rekor Japonya’da yaşayan 116 yaşındaki Misao Okawa adlı bir kadına ait.