İspanya vatandaşlık yasasını onayladı

İspanya hükümeti 1492’de ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerinin ailelerinin İspanyol vatandaşlıklarının geri verilmesini öngören yasa tasarısını onayladı

Dünya
11 Haziran 2014 Çarşamba

İspanya hükümeti, 1492 yılında ülkeden kovulan Sefarad Yahudilerinin mevcut bulunan vatandaşlıklarından vazgeçmeden ikinci bir hak olarak İspanyol vatandaşlığı almalarına olanak sağlayan yasa tasarısını cuma günü onayladı. Yüzyıllar öncesinde ataları İspanya’dan kovulan Sefarad Yahudilerinin, çifte vatandaşlık hakkından faydalanabilmeleri için, konunun uzmanları aracılığıyla aile köklerini ispat ettikten sonra  İspanya kültürüne dair bir sınavı geçmeleri gerekiyor. İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, yaptığı açıklamada başvurmak isteyen Sefarad Yahudilerinin, İspanyol Yahudi Cemaatleri Federasyonu veya yaşadıkları bölgenin hahambaşılıklarına müracaatta bulunarak, aile tarihinin İspanya’ya dayandığına dair belgeler edinmeleri gerektiğini belirtti. Yapılacak kültür testi ile ilgili detay vermekten kaçınan başbakan yardımcısı, sadece sınavın tüm dünyada İspanyol dil ve kültürünü tanıtma amacı taşıyan Cervantes Enstitüsü tarafından hazırlanacağı bilgisini verdi.

Hükümet yetkilileri, 1492 yılında başlayarak, Yahudilerin, Katolik Hıristiyanlığa dönmedikleri sürece engizisyon mahkemeleri tarafından yakılmak veya İspanya’yı terk etmek arasında bırakıldıkları süreci ‘tarihi bir hata’ olarak gördüklerini ve bu yasanın hatayı düzeltmek için bir adım olmasını umduklarını bildirdiler.

İktidar partisinin mecliste salt çoğunluğa sahip olması nedeniyle, yasa tasarısının meclisten kolayca geçmesi bekleniyor.

Yapılacak reform sayesinde, bugüne dek İspanya’nın sadece Latin Amerikalılara tanıdığı bir hak olan çifte vatandaşlık hakkı, başvuran Sefarad Yahudilerine de tanınacak.

Federasyon açıklamasında, “Yaptığı bu jest ile İspanya adaleti yerine getirmekte ve geçmişinde Yahudilerin kovulmasıyla sonuçlanan bu hatayı düzeltmektedir,” dedi.