Netanyahu: “Hamas Batı Şeria’da güç kazanıyor”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uluslararası toplumu yeni kurulan Filistin birlik hükümetinin bozulması için baskı yapmaya çağırırken, Filistin lideri Abbas’ın Gazze’yi askerden arındırması gerektiğini belirtti

Dünya
11 Haziran 2014 Çarşamba

Pazar günü haftalık kabine toplantısında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, El Fetih ile Hamas arasında yeni kurulan birlik hükümetini eleştirerek Hamas’ın İsrail’e karşı herhangi ılımlı bir tutumu olmadığına dikkat çekti. Netanyahu, Filistin Yönetimi’nin Gazze’yi kontrol altına alması bir yana Hamas’ın Bati Şeria’da daha fazla güç ve kontrol sahibi olabilmek için hazırlık içinde olduğunu gösteren bir takım işaretlerin olduğunu savundu.

Netanyahu, “Filistin Yönetimi’nin Gazze’yi kontrol altına alması bir yana gittikçe olayların tam aksi yönde ilerlediğini görüyoruz. Bu da Hamas’ın Filistin Yönetimi’nde olan Judea and Samaria üzerinde gittikçe daha fazla kontrol sahibi olacağı anlamına geliyor,” dedi.

Başbakan, uluslararası topluma Abbas’a birlik hükümetini fes etmesi yönünde baskı yapmaları çağrısını yineleyerek, bu olayın İsrail-Filistin meselesinin kökenini oluşturduğunu ve barış ihtimalini azalttığını sözlerine ekledi.

Netanyahu, ayrıca Avustralya hükümetinin Kudüs’ün doğusunu işgal edilmiş topraklar olarak kabul etmeyeceklerine dair açıklamasından dolayı överek kararı oldukça cesur bulduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta Avustralya hükümeti Kudüs’ün doğusu ile ilgili ‘işgal edilmiş’ kelimesini kullanmayacakları yönünde karar almış, Avustralya Adalet Bakanı George Bernards da yaptığı basın açıklamasında, “Bundan böyle Kudüs’ün doğusunu işgal edilmiş topraklar olarak anmayacağız. Hakkında görüşmelerin sürdüğü bir bölgeyle ilgili bu gibi kavramların kullanılması hükümetimiz açısından sorunlar içermektedir,” ifadelerini kullanmıştı.

 

Uluslararası camia Filistin birlik  hükümetini sıcak karşıladı

AB, BM, ABD ve Çin, İsrail’den gelen eleştirilere rağmen El Fetih-Hamas hükümeti ile çalışmaya karar verdi. 

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, iki devletli çözümü temel alan barış prensibine bağlı kalması koşuluyla yeni kurulan Filistin birlik hükümeti ile çalışmayı kabul ederek, ABD ve Çin saflarına katıldı.

ABD yönetimi geçen hafta Filistin lideri Mahmud Abbas’ın yemin etmesiyle resmen görevine başlayan El Fetih-Hamas hükümeti ile çalışacağını daha evvel bildirmişti.

ABD ve AB’nin talepleri doğrultusunda bir politika sürdüreceğinin altını çizen Abbas, yönetiminin İsrail ile  durma noktasına gelen barış sürecinin temelini oluşturan anlaşmalara sadık kalacağını belirtti. AB’nin yayınladığı bildirgede “Başkan Abbas’ın, İsrail’in hukuken var olma hakkını tanıyan ve 1967 sınırlarına dayanan iki devletli çözüm prensibine bağlı yeni birlik hükümetini ilan etmesini hoşnutlukla karşılıyoruz,” denildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da ayrıca Filistin birlik hükümetinin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek Batı Şeria ve Gazze’nin yeniden birleşmesini amaçlayan yeni hükümeti desteklemeye hazır olduklarını açıkladı. Ki Moon bu gelişmenin barış sürecini ilerleteceğine dair umutlarını arttırdığını sözlerine eklerken, iki devletli çözüm, İsrail’in tanınma hakkı ve şiddetin durdurulması yönündeki çağrılarını yineledi.

İsrail’den 1.800 ek yerleşim yeri 

İsrail Batı Şeria’da bin yeni yerleşim yeri planını açıklamaya hazırlanırken, 800 evin de inşasını onayladı. Judea ve Samaria  bölgesi için bu hafta yapılması beklenen Yüksek Planlama Konseyi’nde 1.800 yeni evle ilgili karar çıkması bekleniyor. İsrail’in yerleşim faaliyetine aniden başlaması Filistin birlik hükümetinin ilanından hemen sonra geldi. ABD, AB ve Filistinlilerden gelen kınamalara rağmen İsrail geri adım atmadı.