“Barış, savaşmaktan daha çok cesaret gerektirir”

Geçtiğimiz günlerde Ortadoğu’yu ziyaret eden Papa Francis, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Filistin lideri Mahmud Abbas’ı Vatikan’da bir araya getirdi

Dünya
11 Haziran 2014 Çarşamba

Ortadoğu barışı için dua seremonisi düzenleyen Papa Francis, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Filistin lideri Mahmud Abbas’ı Vatikan’da bir araya getirdi.

Daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde yanyana gelen Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman lider ve din adamları, Vatikan bahçelerinde sırasıyla İbranice, İtalyanca ve Arapça dua ettiler.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da katıldığı dua sonrasında Papa Francis her iki lidere de kendi halklarının barış isteklerini dinlemelerini, korkmadan, yılmadan diyaloga devam etmek için gerekli gücü bulmaları çağrısında bulundu. Papa, “Barış, savaşmaktan daha çok cesaret gerektiriyor. Barış çatışmaya hayır, müzakerelere evet; şiddete hayır, diyaloga evet demeyi gerektiriyor,” diye konuştu.

Kalıcı bir İsrail-Filistin barışı için dua eden Peres her iki halkından barışın sağlanamamasından dolayı karşılıklı olarak çok çektiklerini vurguladı. Peres, “Acıya, şiddete ve çatışmaya son vermeliyiz. Hepimizin eşit koşullarda yapılmış bir barışa ihtiyacı var,” diyerek sözlerine devam etti.

Papa Francis’i Kudüs’e yaptığı ziyaret için öven Peres, Papa’nın ırk veya dinden bağımsız olarak tüm insanların kalplerine hitap ettiğini, kardeşlik ve barış için köprü kurduğunu dile getirdi.

Abbas da Filistinlilerin amaçlarının da barış ve uzlaşma olduğunun altını çizdi.