“Nefret söylemine karşı çare sivil toplumda”

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Antisemitizm ile Mücadele ve İzleme Özel Elçisi Ira Forman geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret etti. Forman ile Türkiye’deki antisemitizmi ve tüm dünyada yükselme eğilimindeki bu durumun engellenebilmesi için neler yapılabileceğini konuştuk

Toplum
11 Haziran 2014 Çarşamba

ANTİSEMİTİZM TAKİBİ

Türkiye’de bulunduğu sürede sadece Şalom’un sorularını yanıtlayan Forman, tüm dünyadaki konsolosluk ve elçilikleri aracılığıyla insan hakları ve dini özgürlükler hakkında raporlar hazırlandığını, kendi biriminin de bunlardan yola çıkarak antisemitizm konusuna yoğunlaştığını belirtti. Forman, yine de dünyadaki antisemitizmi takip etmenin en iyi yolunun ülkeleri ve o ülkelerdeki Yahudi cemaatlerini ziyaret etmek olduğunu vurguladı.

NEFRET SÖYLEMİ İLE MÜCADELE

ABD’de nefret söylemine karşı yasaların olmadığını belirten Forman, “Bizim nefret söylemine karşı mücadelemizde düşüncemiz, başkalarının nefret söylemine karşı durmasını sağlamak. Hükümet yetkilileri, köşe yazarları, sivil toplum kuruluşları… Bu tür söylemlere karşı Türkiye’de de güçlü bir sivil toplumun oluşması gerekir,” yorumunu yaptı.

DÜNYADA YÜKSELİŞTE

Yüzyılın başına kıyasla dünya çapında antisemitizmin yükseldiğini belirten Forman, bu şekilde devam ederse birçok ülkenin Yahudi cemaatlerini kaybedeceği uyarısında bulundu. Türk Yahudi Cemaati’nin ise küçük olmasına rağmen köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Forman, “Türk Yahudi Cemaati’nin bir krizin içinde olduğunu düşünmüyorum,” dedi.

Karel Valansi'nin röportajı

https://www.salom.com.tr/haber/91384