İki Filistin’in birleşmesi sonrası ortaya çıkan tablo

Gazze’deki Hamas ile Batı Şeria’daki Filistin Özerk Yönetimi’nin birleşmesi yeni siyasi problemleri de beraberinde getirdi.

Dünya
6 Haziran 2014 Cuma

2007 yılında Hamas’ın radikal  militanlarının askeri bir darbe ile ele geçirdiği Gazze’nin Filistinli vatandaşları şimdi iç savaşta ölen ve yaralanan akrabaları için tazminat talep ediyorlar. 

Siyasi gözlemciler, Hamas ile FÖY’ü oluşturan El Fetih’in liderlerinin Ortak Hükümet kurmak için  bir anlaşmaya vardıklarını ancak çözüm bekleyen en büyük sorunun iç savaşta zarar görenlerle hesaplaşma  konusu olduğunu belirtiyorlar.

Her ne kadar Ortak Hükümet bu konuda gereken tedbiri alarak iç savaşta zarar görenlere tazminat verilmesi konusunda çalışacak bir komisyon kurmuş olsa da, Filistin kaynakları, 7 yıldır Hamas tarafından yönetilmiş Gazze Şeridi’nde kendi intikamını almak isteyen bazı kişilerin şiddete yönelebileceğini söylüyorlar.

Bir diğer problemde zaten yokluk içinde olan yönetimin yaklaşık olarak 150 milyon olarak belirlediği toplam tazminat bütçesini nasıl finanse edeceği. 

Tazminatlar dışında bir diğer sorun da iç savaşta işlenen suçlar ile ilgili.

Gazze’de Hamas’ın yönetimi ele geçirmesi sırasında meydana gelen çatışmalarda siyasi görüş farkından dolayı cinayet işleyen, insanların yaralanmasına neden olan saldırganların yargılanması ise ayrı bir sorun.

Gazze halkı, kurulan Ortak Hükümet dolayısı ile bu davalarda hüküm giyen kişilerin cezalarının politik baskılar yolu ile azaltılabileceğinden endişe ediyor.