6 Haziran 1944 : Hitler için sonun başlangıcı

Bugün, 2. Dünya Savaşı’nda yapılan dünyanın en büyük askeri harekâtın, Normandiya Çıkartması’nın 70. yıldönümü.

Dünya
6 Haziran 2014 Cuma

Batılı orduların  Avrupa’yı Alman Nazi  işgalinden kurtarmak  için yaptığı bu dev askeri çıkartma Fransa’nın Normandiya kıyılarına 6 Haziran 1944’te yapılmıştı.

Müttefik kuvvetlerin oluşturduğu bu tarihin gelmiş geçmiş en büyük vurucu gücü Amerikalı General Dwight D. Eisenhower  ve İngiliz General Bernard Montgomery tarafından idare edilmişti.

Müttefiklerin çok kısa bir zamanda kesin bir zafer kazandıkları bu dev operasyonda aynı anda kullanılan lojistik güç şöyle idi:

1,213 savaş gemisi, 4,126 çıkarma gemisi, 736 destek gemisi ve 195,700 asker!

Tüm bu dev çıkarma filosu karaya ayak basmadan evvel, aynı anda şafakta beliren 2200 bombardıman uçağı Normandiya kıyılarında mevzilenmiş Alman Nazi birliklerini saatlerce bombalamıştı.

İngiltere ve ABD liderliğindeki müttefik kuvvetler bu operasyon için aylarca hazırlık yapmıştı.

Çıkarmanın nereye ve nasıl yapılacağını öğrenmek isteyen Alman casuslarla İngiliz gizli servislerinin Nazileri yanıltmak için yaptıkları bu gizli mücadele, 2. Dünya Savaşı’nın görünmez bir cephesi olarak tarihe geçmişti.

Savaştan sonra Fransız yazar Gilles Perrault, bu casuslar savaşının ayrıntılarını anlatan En Uzun Gecenin Sırrı isimli bir roman yazmıştı.

Normandiya çıkarması Yahudi asıllı yönetmen Steven Spielberg tarafından da ‘Er Ryan’ı Kurtarmak’ isimli filmle beyaz perdeye yansıtılmış baş rolünü Tom Hanks oynamıştı.

6 Haziran 1944’te yapılan Normandiya Çıkarması, Nazi Alman savaş makinasının yıkımına giden yolu da açmıştır. Bu harekattan sonra Hitler’in orduları Avrupa’nın batısında İngiliz ve ABD güçleri tarafından, doğuda ise Ruslar tarafından çok kısa bir sürede  bozguna uğratılmıştı.

Nazi Almanyası 8 Mayıs 1945’te teslim olmuştur.