Yahudi mezarlıkları koruma altında

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen mezarlıklar yasası ile tüm dünyadaki Yahudi mezarlıkları koruma altına alınacak

Dünya
5 Haziran 2014 Perşembe

Polonya’daki eski Yahudi mezarlıklarını korumakla yükümlü ‘From The Depths’ adlı kurum, ABD’li Kongre Üyesi Grace Meng’in geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi’ne sunup geçmesini sağladığı mezarlıklar yasasıdan dolayı kutladı. Yasaya göre tüm dünyadaki Yahudi mezarlıkları dâhil olmak üzere, mezarlıklara yapılan her türlü saldırı din özgürlüğünü ihlal etme suçu olarak değerlendirilecek.

 The Algemeiner adlı haber sitesine konuşan kurumun direktörü Jonny Daniels, “Polonya’da bin 200’e yakın yağmalanmış Yahudi mezarlığı bulunuyor. Meng’in yasa tasarısı doğru yönde atılmış oldukça olumlu bir adım. Kurum olarak Holokost döneminde zarar gören, park ya da boş arazi haline dönüşmüş Yahudi mezarlıklarının iadesi için çalışıyoruz,” diye konuştu.

Yasa Yahudi cemaatinin artık yaşamadığı yerlerde bulunan ve Yahudilere ait mezarlıkların korunması ve bakımı açısından büyük önem taşıyor. Senatör Meng yasanın büyük ölçüde Soykırım’da hayatını kaybeden milyonlarca insanın kaybolan mezarlarına adandığını açıklayan Meng, “Bu yasa mezarlıklara yapılan saldırılara karşı elimizi güçlendirecek. Dini kökenli saldırıları ve özellikle Yahudilerin artık yaşamadığı yerlerde bulunan Yahudi mezarlıklarını koruyabilmemiz için bize daha da güç verecek,” diye konuştu.