Brüksel saldırısı zanlısı itiraf etti

Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ne yapılan saldırıda dört kişinin ölümüne sebep olan Mehdi Nemmouche tutuklandı. Belçika polisi olayla ilgili iki şüpheliyi daha gözaltına aldı

Dünya
5 Haziran 2014 Perşembe

Belçika polisi, Brüksel’deki Yahudi Müzesi’ne yapılan saldırıda aralarında İsrailli bir çiftin de bulunduğu dört kişinin ölümüne neden olan Mehdi Nemmouche’yu cuma günü tutukladı. 29 yaşındaki Nemmouche’un sorgusundan edinilen bilgiler doğrultusunda yapılan baskınlarda iki kişi daha gözaltına alındı.

Amsterdam’dan Brüksel’e giden bir otobüste bulunarak tutuklanan Fransız Nemmouche’un, Aralık 2013’te Suriye’ye gittiği ve burada bir yıldan fazla kaldığı belirlendi.

Brüksel Federal Savcısı Frederic Van Leeuw, “Cihat bağlantıları ortaya çıkarılan zanlıyı tren garında güvenlik araması sırasında çantasında bulunan tabanca, saldırıda kullandığı Kalaşnikof tipi otomatik tüfeğe benzeyen bir silah ve cephane ele verdi. Pazar sabahı Kortrijk bölgesinde yapılan baskında ele geçirilen iki şüphelinin de sorguları devam ediyor,” şeklinde bilgi verdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek olma amacıyla örgütlenen Avrupalı radikallerin, ülkelerine dönünce saldırılar düzenleme ihtimali bir süredir Avrupa ülkelerinde endişe yaratıyordu.

Aşırı sağcı partilerin büyük oranda oy kazandığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılmasından bir gece önce meydana gelen Brüksel’deki saldırı, yetkilileri antisemitizmin yükselişi konusunda endişelendirmiş ve ülke çapında terör karşıtı güvenlik önlemleri arttırılmıştı.

Tüm dünyada Yahudi liderler ve kurumları saldırıyı kınarken, Fransız ve Belçikalı protestocular yürüyüşler düzenlemişlerdi.

TÜRKİYE, BRÜKSEL SALDIRISINI KINADI

Türk hükümeti geçtiğimiz hafta bir taziye mesajı yayınlayarak saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diledi ve devam eden soruşturma ve incelemelere destek vereceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, saldırının ırkçı sebeplerden kaynaklanmamış olduğunun umut edildiği ve Avrupa’da seçimler öncesi gerçekleşen bu saldırının endişe verici olduğu ifadeleri yer aldı.