İran nükleer görüşmeler konusunda umutlu

İran ve Batılı güçler hemen hemen her hafta görüşmelerin iyiye gittiğine dair açıklamalar yaparken kaynaklar gerçekte asıl meseleler konusunda şu ana kadar hiçbir anlaşmaya varılamadığını bildiriyor

Dünya
4 Haziran 2014 Çarşamba

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, çarşamba yaptığı açıklamada geçtiğimiz hafta AB’nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile İstanbul’da basından gizli yapılan ön görüşmenin olumlu geçtiğini bildirdi.

Öte yandan İran ve P5+1 ülkelerinin (ABD, Almanya, Çin, Fransa, İngiltere, Rusya) anlaşmaya varması gereken son tarih olan 20 Temmuz yaklaşırken iki hafta önce yapılan asıl görüşmelerde herhangi bir somut sonuç alınamadığı çeşitli kaynaklar tarafından bildirildi. İran’ın nükleer silah edinmesini sağlayabilecek iki yol olan uranyum zenginleştirme programı ile henüz bitirilememiş fakat çıkaracağı nükleer artıkların da silah üretiminde kullanılabileceği Arak Reaktörü konusunda hiçbir anlaşmaya varılmadı.

İran nükleer santrallerini arttıracağını belirterek bugüne kadar uranyum zenginleştirme kapasitesinin kısıtlanmasına yanaşmadı. Batılı güçler ise İran’ın nükleer silah yapma kapasitesine sahip olamayacağından emin olacağı bir anlaşma için bastırdı.

Bir sonraki görüşmeler 16-20 Haziran arasında Viyana’da yapılacak.

Dünya güçleri ile görüşmeler sürerken Rusya ile İran, İran’ın Buşehr Nükleer Santrali’nde iki reaktör daha yapılması için anlaşma yapmaya hazırlanıyor. Anlaşma sekiz reaktöre kadar genişletilebilecek. İran’ın şu ana kadar reel olarak çalışan tek nükleer reaktörü de yine Rusya’nın Buşehr’de kurduğu santralde bulunuyor.

Bu durumun İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki görüşmeleri nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor.