49 genç kızın Bat-Mitsva heyecanı

Annette Bat-Mitsva Kulübü’ne katılan 49 genç kız 1 Haziran Pazar günü Neve Şalom Sinagogu’nda toplu bir tören ile mezun oldu

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
4 Haziran 2014 Çarşamba

Annette Bat-Mitsva Kulübü mezuniyet töreninde konuklar yerlerini alırken yıl içinde kızların yaptıkları çalışmaları gösteren bir slayt gösterisi sunuldu. Tören, kızların babaları ile sinagoga girişi ve tevadaki klüp şarkılarını söylemesi ile başladı.  Törenin akışını yürüten, HEGKOM Koordinatörü Hayim Hason, ilk sözü HEGKOM Başkanı Hayim Kohen Yanarocak’a verdi. Yanarocak, açılış konuşmasında Bat-Mitsva’nın ne anlama geldiğini açıkladı. “Annette Rubinstein Talu’nun adının yaşatılması amacıyla başlattığımız bu kulüpte kızlarımız sekiz ay süren çalışmalara atılarak çeşitli bilgilerle donatılarak geleceğe hazırlandılar,” oedi. Bat-Mitsva kızlarından Mira Kohen’nin annesi Neşe Kohen konuklara ve genç kızlara hitaben duygularını paylaştığı bir konuşma yaptı.

Rav İzak Alaluf’un, Ehal kapılarını açması ile kızlar Bat-Mitsva duasını İbranice ve Türkçe tercümeleri ile okudular. Rav David Sevi ve Rav İzak Alaluf’un okudukları dualardan sonra Ehal kapıları kapatıldı. Kızlar hayır dualarını aldılar. Toplumda söz sahibi bir birey olmanın bilinci ile Tanrı’dan her zaman yanlarında olmaları, kendilerini korumaları  ve  yardımlarını esirgemeleri adına ilk mumu yaktılar. Yıl boyunda kendileri ile her konuda ilgilenen öğretmenleri Lara Levi, Beki Franko, Mirey Kasuto, Tina Benezra, İvon Şiva ve Betina Maden’e teşekkürlerini birer çiçek ile sundular. Bu yıl Bat Mitsva olmak temalı Menora Töreni’nde kızlar yıl içinde  öğrendikleri tsedaka kavramı ile topladıkları bağışları  Or Yom adına Selim Nahmiyas’a verdiler. Kızların gösterisini hazırlayan UÖMO müzik öğretmeni Emine Çolak ile orkestra öğretmeni Alihan Zeytinci’ye, Bat-Mitsva Kulübü sorumlusu Romina Yeroham ve Linda Güner’e teşekkürlerini birer çiçek ile sundular.

Son olarak Bat-Mitsva mezunlarından Venis Nufusi annesi Lika Nufusi’nin yaptığı kapanış konuşmasında tüm kızlara Tanrı’nın yolunda, Tora’nın ışığında yaşamlarına devam etmeleri dileklerinde bulundu. 

Tören Rav İzak Alaluf’un kızlara verilen diplomalarının dağıtımı ile son buldu. Mezunlara diplomalarının yanında ‘Yahudilikte Ergenliğe Geçerken’ kitabı ile Rav Nisim Behar’ın ‘Dini Uygulama Rehberi’ hediye edildi. Törende konuklar, Neve Şalom Kültür Merkezi’nde genç kızların pastalarını kesmesi ve Barınyurt-La Casa Catering’in hazırladığı kokteyl ile son buldu.