Suriye’deki Amerikalı Cihad savaşçıları

Belçika’daki Yahudi Müzesi saldırısının failinin bir Fransız vatandaşı çıkması, Suriye’de Esad kuvvetlerine karşı yapılan bir intihar saldırısının Amerikan vatandaşlığına sahip Muhammed Abusalha isimli bir kişi tarafından yapılmış olması, Batılı istihbarat örgütlerini alarma geçirdi.

Dünya
2 Haziran 2014 Pazartesi

Doğum veya iltica yolu ile Batı ülkelerinin vatandaşı olmuş bu teröristler, yaşadıkları batılı ülkeyi belli bir süreliğine terk edip  Ortadoğu’da radikal görüşlü terör kamplarında eğitim almışlar.

Batılı istihbarat güçleri şimdi,  aynı profile sahip yüzlerce potansiyel teröristin  ülkelerine döndüklerinde 11 Eylül tarzı terör eylemlerini düzenleyebileceklerinden endişe ediyor. 

Taşıdıkları batılı pasaport ve hedef alabilecekleri ülkede yaşamış olmaları böyle potansiyel bir saldırıda teröristlere güvenlik güçlerine karşı büyük bir avantaj sağlayabilir. 

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre, Suriye’de Beşar Esad rejimine karşı savaşan dışarıdan gelmiş 11 bin militan var.

Bu militanların 3000’i Batı ülkelerinden gelmiş.

Batılı istihbarat kaynaklarına göre, şimdiye kadar 70 ABD vatandaşlığına sahip kişi radikallerin yanında Esad güçlerine karşı savaşmak için Suriye’ye giriş yaptı. 

Batılı devletlerin en çok çekindiği konu Suriye’ye giden bu gönüllü askerlerin ISIS ve El Nusra gibi radikal İslamcı terör örgütler tarafından eğitilerek terörist olarak yetiştirilmeleri. 

Şimdiye kadar Fransa’dan 400, İngiltere’ den 700 İslamcı savaşçının  Suriye’ye giriş yaptığı iddia ediliyor.

Bu ülkeler dışında Suriye’ye militan ihraç eden diğer  ülkeler ise şunlar: Belçika, Sırbistan, Bosna, Avustralya ve Kanada.