Auschwitz’den Krakow’a bisikletle yolculuk

Polonya’daki Yahudi yaşamının yeniden doğuşunu sembolize eden ‘Yaşam Sürüşü’nün her yıl tekrarlanması bekleniyor

Dünya
28 Mayıs 2014 Çarşamba

Krakow Yahudi  Cemaati tarafından düzenlenen ‘Yaşam Sürüşü’nün ilki 6 Haziran’da gerçekleşecek. Bisikletçiler Polonya’daki Yahudi yaşamının tekrardan doğuşunu sembolize etmek için Auschwitz’den Krakow’a kadar yaklaşık 50 mil yol gidecekler.

Adını Holokost’u anmak için her sene binlerce gencin  Auschwitz’de toplanmasını sağlayan ‘Yaşam Yürüyüşü’nden alan organizasyonun Polonya Başhahamı Michael Schudrich’ın desteğiyle her yıl gerçekleşmesi bekleniyor.

II. Dünya Savaşı’nda müttefik ülkelerin Nazi işgal bölgelerini kurtarmak için kullandıkları Londra’dan Auschwitz’e kadar olan 1350 millik rotayı bisikletiyle tamamlayan Robert Desmond da katılımcılar arasında olacak.

Krakow Cemaatinden Rav Avi Baumol Facebook sayfasına “Biz bu fikri, Auschwitz’in çok yakınında yaşayan Krakow Yahudi Cemaati’nin yeniden doğuş mucizesini herkesle paylaşmak amacıyla gerçekleştiriyoruz,” diye yazdı.

Bisikletçiler 7 Haziran akşamı Amerikan Yahudi Birleşik Dağıtım Komitesi’nin sponsor olduğu Krakow’da her sene gerçekleşen 7@Nite Festivali’ne katılacaklar.  Festival, şehrin eski Yahudi Merkezi Kazimiers’de yer alan yedi sinagogunun Avdaladan sonra halka açılmasıyla başlayıp sabaha kadar sürecek.