Ruhani: 20 Temmuz’a kadar nükleer anlaşma sağlanacak

İran’ın nükleer programı için yürütülen görüşmelerin son turundan da bir sonuç alınamamasına rağmen İran Cumhurbaşkanı Ruhani 20 Temmuz’a kadar anlaşma sağlanacağından umutlu

Dünya
28 Mayıs 2014 Çarşamba

İran ve P5+1 ülkeleri (ABD, Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya) arasında anlaşmaya varılması gereken son tarih olan 20 Temmuz yaklaşırken geçtiğimiz hafta Viyana’da yapılan görüşme turu da bir anlaşmaya varılmadan sona erdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Asya Güvenlik Konseyi toplantısı nedeni ile bulunduğu Şangay’da konuyu değerlendirdi. Ruhani görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen, görüşmelerden aldıkları işaretler ve mesajlara dayanarak 20 Temmuz’a kadar bir anlaşmaya varılacağına inandığını belirtti. Ruhani bu tür anlaşmaların zaman aldığını, 20 Temmuz olarak belirlenen son tarihin gerekirse 6 ay daha uzatılabileceğini de belirtirken, P5+1 ülkeleri hangi görüş ayrılıklarının anlaşmanın ilerlenmesinde engel olduğunu belirtmedi. 

İran ile ayrı bir müzakere sürdüren Uluslararası Atom Enerji Kurumu (International Atomic Energy Agency – IAEA) ise kendisinin koyduğu zaman sınırı olan 25 Ağustos’a kadar İran’ın nükleer araştırmalarının silah araştırmalarına dönmemesine yönelik önlemleri aldığını bildirdi.