Üç kıtada üç ayrı seçim

Dünya
28 Mayıs 2014 Çarşamba

UKRAYNA

Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde beklentiler doğrultusunda ‘Çikolata Kralı’ lakabıyla tanınan Dışişleri eski Bakanı Petro Poroşenko oyların yarısını alarak, ikinci tura gerek kalmadan galibiyetini ilan etti. Poroşenko, Avrupa’ya yakınlığıyla beraber Rusya ile ilişkileri sıcak tutma taraftarı olmasıyla biliniyor. AB gözlemci heyetinin de hazır bulunduğu seçimler adil ve demokratik bir şekilde yapılırken, ülkenin doğusunda yer alan Luhansk ve Donetsk’de Rus ayrılıkçıların müdahalesinden dolayı halk oy kullanamadı. ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’ Lideri Denis Pushilin, federal parlamentonun kurulacağını ve Ukrayna’daki yeni cumhurbaşkanını tanımayacaklarını belirtti.

 

AVRUPA PARLAMENTOSU

Avrupa Parlamentosu’nun 751 yeni üyesini belirlemek üzere sandıklara giden Avrupa halkının oylarının sonucunda birlik karşıtı partiler sürpriz bir şekilde yükseliş kaydetti. Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe, Avrupa Parlamentosu’na 24, iktidardaki Sosyalist Parti ise 13 parlamenter gönderecek. Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı François Hollande’ı bu sonuçlar karşısında erken seçime çağırdı. Danimarka ve Yunanistan’da da birliğe şüpheyle bakan partiler birinci geldi. Avusturya, Belçika ve İsveç’te de birliği reddeden aşırı sağcı partiler oylarını yükselttiler. Macaristan’da aşırı sağcı Jobbik Partisi oyların yüzde 15’ini aldı. İngiltere ve Polonya’da da Avrupa şüphecisi  (Euroseptik) partiler önde geldi. Öte yandan Almanya’da  Başbakan Angela Merkel’in partisi oyların yüzde 36’sını almayı başardı.

AB yanlısı gruplar 2009’daki seçimlere oranla parlamentoda yüzde 10 koltuk kaybetmiş oldu. İlk parti yerini koruyan Avrupa Halk Partisi (211 milletvekili) olurken Sosyalistler ve Demokratlar (193 milletvekili) ikinci geldi. Seçimlere katılım oranı yüzde 43,1 oldu

 

MISIR

Pazartesi ve salı günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde favori aday olan Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi’nin tek rakibi solcu Hamdin Sabbahi karşısında zafer kazanması bekleniyor. 3 Temmuz 2013’te yönetimi ele geçiren el Sisi’nin güvenlik güçleri ile devrilen eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları arasında meydana gelen çatışmalarda bine yakın kişinin hayatını kaybetmesi ve yüzlerce Müslüman Kardeşler üyesine idam cezası verilmesi Müslüman Kardeşler’in seçimleri boykot etmesine neden oldu. Meclis seçimleri ise önümüzdeki aylarda yapılacak.