Avrupa’da ırkçı deprem

Avrupa Birliği üyesi 28 ülke, 22 - 25 Mayıs tarihlerinde Avrupa Parlamentosu’nun 751 sandalyesini doğrudan belirlemek için 8. kez sandık başına gitti. Seçimlere aşırı sağ ve birlik karşıtı partilerin yükselişi damgasını vurdu

Dünya
28 Mayıs 2014 Çarşamba

FRANSA’DA HEZİMET

  Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) oyların yüzde 25’ini alarak birinci parti olduğu Fransa’da Başbakan Manuel Valls sonuçları “bütün Avrupa’yı sarsan bir deprem” sözleriyle değerlendirdi. İktidardaki Sosyalistlerin büyük hezimet yaşadığı ülke Fransa olurken Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen seçmenin AB’yi istemediğini belirtti.

İNGİLTERE’DE AB KARŞITLARI KAZANDI

  İngiltere’deki AB karşıtı UKIP’in elde ettiği yüzde 27’lik başarı da Avrupa’da şok etkisi yarattı. Euro karşıtı politikalarıyla tanınan partinin zaferi, İngiltere modern tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelendirildi. İngiltere’de ilk kez muhafazakârlar ya da İşçi Partisi dışında bir parti ulusal alanda seçim kazandı.  

751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu’nda Merkez Sağ, (yüzde 28,5) 213 sandalye kazanarak en büyük grup oldu. Sosyal Demokratlar ve Sosyalistler yüzde 25,1 ve 190 sandalyeyle ikinci bloğu oluşturdu.

Danimarka:

Ekonomik krizin fazla etkilemediği Danimarka’da da göçmen karşıtı aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) yüzde 26,7 oy oranıyla seçimlerden zaferle çıktı.

Yunanistan:

Krizin derinden etkilediği Yunanistan’da ırkçı Altın  Şafak Partisi oylarını artırmayı başardı. Altın Şafak, elde ettiği yüzde 9,3’lük oy oranıyla AP’ye 3 üye gönderecek.

 Almanya:

Almanya’da birinci parti yüzde 35,3 oy oranıyla Almanya Başbakanı Merkel’in Hıristiyan Demokratları (CDU/CSU) oldu. Avrupa karşıtı parti olarak bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 7 oyla sürpriz yaptı. Aşırı milliyetçi NPD bir sandalye kazandı.

İspanya

İspanyol seçmenler hükümetlerini desteklerken Madrid’in uyguladığı sert ekonomik reformlara onay vermiş oldu. 

İtalya

İtalya’da merkez-sol görüşe sahip Başbakan Matteo Renzi, ülkenin bankacılık sektörünü iyileştirecek bir dizi planı uygulamaya hazırlanırken şaşırtıcı derecede büyük bir zafer elde etti. 

Üç kıtada üç ayrı seçim

https://www.salom.com.tr/haber/91245