Yeni Akit’e Yahudi vatandaşlardan tepki

Yeni Akit Gazetesi’nin Soma maden kazasından sonra ‘O patronun damadı Yahudi’ şeklinde manşet atması Türk Yahudi vatandaşların tepkisine neden oldu, Yeni Akit mahkemeye verildi.

Toplum 0 yorum
23 Mayıs 2014 Cuma

22 Mayıs Perşembe günü Çağlayan Adliyesi önüne gelen vatandaşlar Yeni Akit gazetesin hakkında nefret suçu işlemekten suç duyurusunda bulundular.

Gençlerin ağırlıkta olduğu kalabalık savcılık makamına dilekçesini verdikten sonra bir basın açıklaması yaptı.

Açıklama şöyle:

“Yahudilere nefret saçan Yeni Akit gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz


Basın açıklaması,
22 Mayıs 2014


Genel olarak ırkçılığı, özel olarak antisemitizmi ile ünlü Yeni Akit gazetesi bu kez 20 Mayıs 2014 tarihli sayısına dev puntolarla “O PATRONUN DAMADI YAHUDİ” başlığını attı. Kastedilen Soma Holding’in patronuydu. Haber baştan sona, Soma’daki can kayıplarıyla ilgili olarak Yahudi kimliğini potansiyel suçlu ve şüpheli gösteriyor. En önemlisi, başlık ve haberin içeriği, Yahudi düşmanlığının en belirgin göstergesi olan, her felakette Yahudi parmağı görmenin en açık, en çarpıcı örneğini sergiliyor. Türkiye’de değil ama dünyada insanlık, felaketlerde Yahudi parmağı aramanın ne olduğunu iyi biliyor. Ortaçağ’da veba salgınlarından Yahudiler sorumlu tutulur, diri diri yakılırlardı. 1. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’da yaşanan ekonomik çöküntüden Yahudilerin sorumlu olduğu yazıldı ve yayıldı. Holokost’un yolu, bu türden yayınlarla döşendi. Evrensel insan hakları ve evrensel hukuk bu nedenle ırkçılığı ve antisemitizmi suç saydı. 
Yeni Akit’in yaptığı ise özellikle çok büyük bir kışkırtıcılık içeriyor; çünkü Yahudi kimliğinin potansiyel suçlu gösterildiği felaket, tüm Türkiye’yi sarsan, ihmaller nedeniyle aslında katliam niteliğinde olan, son yüzyılda dünyada benzeri görülmemiş büyüklükte bir madencilik kazası. Böyle bir ülke çapındaki felakette Yahudi parmağı olduğunu, olabileceğini ilan etmek, sinagog saldırıları yaşamış bir toplumu yeni nefret cinayet ve katliamları riskiyle karşı karşıya bırakmak demektir. 
Yeni Akit gazetesinin aynı tarihli sayısında Ali İhsan Karahasanoğlu “Soma olayında her veri bizi İsrail’e götürüyor!” başlıklı yazısında, her ne kadar başlıkta İsrail geçse de, içinde Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları Yahudiler potansiyel suçlu olarak sunuluyor. Türkiyeli Yahudi işadamları İsrail’le işbirliği içinde olmakla suçlanıyor. Aynı gün genel yayın koordinatörü Hasan Karakaya, “Paralel Medya’nın Erdoğan’a saldırısında ‘Yahudi Damat’ın rolü var mı?” başlıklı yazısında Yahudilere ve Yahudi olmaya düşmanlığı tekrarlıyor. 
Kısacası, 20 Mayıs 2014 tarihli sayısındaki manşeti ve antisemitizmin en kaba, en ilkel biçiminin sergilendiği köşe yazılarıyla gazete, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Yahudilere karşı halkı kin ve nefrete teşvik etmekte, dolayısıyla suç işlemektedir. Buraya bugün, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde tanımlanan “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu”nu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesinde tanımlanan “ayrımcılık” suçunu işlediği gerekçesiyle Yeni Akit gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunmaya geldik.
Ancak sorun, Yeni Akit’le sınırlı değil. Bu kadar açık, bu kadar sınır tanımayan bir ırkçılık, bu ölçekte bir antisemitizm ancak Yahudilere nefrete yüksek tolerans gösteren, ağırlıklı olarak Yahudi karşıtı bir toplumda mümkün olabilir. Nitekim 20 Mayıs tarihli Today’s Zaman gazetesinde bunu rakamlarla görüyoruz. İftira ve Karalama ile Küresel Mücadele Birliği’nin (ADL) dünya çapında yaptığı bir araştırma, Türkiye’den araştırmaya katılanların yüzde 75’inin Yahudiler hakkında olumsuz düşündüğünü gösteriyor. Erkeklerin %84’ü, kadınların çok daha düşük oranı, %56’sı antisemitik hissiyata sahip. 
Başka bir deyişle toplumumuz ağırlıklı olarak antisemit. Yani Yahudi karşıtı. Yani ırkçılığa eğilimli. Bu gerçeği değiştirmeye doğru adım atmanın tek yolu, Yeni Akit gibi, evrensel insan hakları hukukunu da, Türkiye’nin iç hukukunu da bu kadar rahatlıkla, bu kadar saldırganca çiğneyen yayın organlarını teşhir etmek, adaleti göreve çağırmaktır. 
Irkçı sözler, yalnızca söz olarak kalmazlar. Eyleme dönüşürler. İnsanlık tarihi bunun örnekleriyle doludur.

 
Biz insan hakları savunucuları, ırkçılığa, ayrımcılığa, nefrete, düşmanlığa karşı ANTİSEMİTİZME HAYIR diyoruz ve ırkçılığa karşı herkesi birlikte HAYIR demeye davet ediyoruz."

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ
 İSTANBUL ŞUBESİ
 IRKÇILIK VE AYRIMCILIĞA KARŞI KOMİSYON

 

 

 

1 Yorum