İsrail: “Biz silahlardan arınmış İsrail’i tanıyan bir Filistin Devleti istiyoruz”

Bloomberg Televizyonu’ndan Jeffrey Goldberg’e konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in silahlardan arınmış Yahudi Devleti’ni tanıyan bir Filistin Devleti istediğini ancak yapılan ikili görüşmelerinde bunu elde edemediklerini söyledi.

Dünya
23 Mayıs 2014 Cuma

Netanyahu ayrıca, Goldberg’e ‘bu isteğimizi konuşarak elde edemediysek nasıl elde edeceğiz’ şeklinde bir ifadede bulunarak, bir anlamda Filistin tarafını üstü kapalı eleştirdi.

İsrail Başbakanı ülkesinin hiç bir yere gitmeyen barış görüşmelerinde kaybedecek zamanı olmadığını hatırlatarak, gerekirse barış ve güvenlik için tek taraflı inisiyatif kullanabileceklerinin sinyalini verdi.

Netanyahu, artık İsrail’deki merkez sağın bile ülkenin çıkarları gereği tek taraflı olarak  yapılacak bir geri çekilmeyi  destekleyebileceğini umduğunu söyledi. 

Buna göre İsrail ilk olarak tek taraflı bir karar ile Batı Şeria’dan tüm güvenlik güçlerini ve askeri unsurlarını çekecek, böylelikle bölgenin güvenlik sorumluluğu fiilen Filistin tarafının başına kalacak.

Netanyahu ve tek taraflı inisiyatif politikasını savunan İsrailli politikacılara göre bu hareket, Filistin yönetiminin şimdiye kadar İsrail otoritesinde olan güvenlik konusunu mecburen ele almasına, olabilecek olaylardan sorumlu olmasına, dolayısı ile Filistin Devleti’nin ikili görüşmeler olmadan fiilen kurulmasına yol açacak.

Böylelikle doğu Kudüs’te varlığı olmayan ve  İsrail’in şartlarına uygun bir Filistin Devleti kurulmuş olacak.

Ancak bu plan Batı Şeria’da yaşayan Yahudi vatandaşlar için büyük bir güvenlik riski oluşturuyor. 

Netanyahu, bu planın bölgenin Gazze gibi radikal güçlerin eline geçmesi gibi riskleri olduğunu, İsrail’e doğudan da yüzlerce füze atılması gibi tehlikelerle dolu olduğunu, bu konunun da masaya yatırılması gerektiğini belirtiyor.