Prens Charles’ın ‘Hitler’ benzetmesi Rusları kızdırdı

İngiltere Tahtı’nın Veliahdı Prens Charles’ın Kanada seyahati sırasında kendisine yaklaşan Polonyalı bir Holokost kurtulanına ‘Putin tıpkı Adolf Hitler’in Polonya’yı ilhak etmesi gibi Ukrayna’yı kendi topraklarına katmak istiyor’ şeklinde konuşması Rus diplomatik çevrelerinde şok etkisi yarattı.

Dünya
23 Mayıs 2014 Cuma

İngiltere’deki Rus delegasyonu İngiliz Dışişleri’nden, Charles’ın sözleri ile ilgili resmi açıklama talep etti.

Rus Dışişleri basına yaptığı açıklamada, Prensin sözlerini eleştirerek İngiltere Tahtı Veliahdı’nın haddini aşan sözleri ile Rusya’yı uluslararası arenada küçük düşürdüğünü belirtti. 

 Charles’ın Polonyalı bir Holokost kurtulanına sarf ettiği sözler ismini vermek istemeyen bir saray yetkilisi tarafından şöyle açıklandı: “Sözler gayet açıktır ancak kamuoyuna açıklanacak nitelikte değildir.”

İngiltere içinde de Charles’ın sözleri şaşkınlık yarattı, çünkü İngiliz halkı Kraliyet Ailesi’nin güncel politik konularda yorum yapmasına alışık değil. 

Rus diplomatlar ise, sözlere, Hitler’e benzetilen Vladimir Putin’in Nazilere karşı savaşta kardeşini şehit verdiğini, SSCB’nin 2. Dünya Savaşı’nda en çok asker ve sivil kaybına uğrayan ülke olduğunu hatırlatarak tepki verdiler.