Nükleer görüşmeler haziranda devam edecek

İran’ın nükleer programı ile ilgili olarak süren görüşmelerin 16-20 Haziran arasında Viyana’da yapılacak toplantı ile süreceği bildirildi

Dünya
20 Mayıs 2014 Salı

İran resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan İran müzakerecisi ve İran Dışişleri Bakan Müsteşarı Abbas Arakçı, üç gün süren ve cuma günü sona eren müzakerelerin yapıcı ve ciddi olduğunu fakat henüz bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.  Bir sonraki görüşmelerin 16-20 Haziran tarihlerinde Viyana’da yapılacağını belirten Arakçı,  en önemli tartışma konularından biri olan Arak Nükleer Reaktörü’nün ağır su kullanan bir tesis olarak kalacağı belirterek ve İran’ın uranyum zenginleştirmeye hakkı olduğunu bir kez daha vurguladı. İran ve P5+1 ülkeleri (ABD, Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya) arasındaki görüşmeler şubat ayında İran’ın nükleer yeteneklerini kısıtlaması karşılığında İran’a uygulanan yaptırımların sonlandırılması amacıyla başlamıştı. İran medyasında çıkan haberlerde Uluslararası Atom Enerji Kurumu (IAEA) yetkililerinin bu hafta Tahran’a bir ziyarette bulunarak İran’ın nükleer programı hakkında görüşeceği bildirildi. Söz konusu haberlerde İran ile IAEA arasındaki görüşmelerin bir gün süreceği, İran’ın IAEA ile yaptığı daha önceki görüşmelere ve işbirliğine istinaden İran’ın bugüne kadar attığı 13 adım hakkında bilgi verileceği de belirtildi.

IAEA ve İran arasındaki görüşmeler, İran’ın dünya güçleriyle yaptığı görüşmelerden bağımsız olarak ilerliyor ve sadece yaptırımlar ile ilgilenmekten ziyade 10 yıldır sorun olan İran’ın nükleer programı ile ilgili kalıcı bir anlaşma sağlamayı amaçlıyor.