Havaalanına ‘Rommel’ adı verilmesi tartışma yarattı

Uzun yıllar Stuttgart kenti belediye başkanlığı görevinde bulunan Manfred Rommel, babası Erwin Rommel İkinci Dünya Savaşı’nın son dönemlerinde intihar ettiğinde sadece 15 yaşındaydı

Kültür
21 Mayıs 2014 Çarşamba

Uçakları önümüzdeki günlerde Alman kenti Stuttgart havaalanına inecek yolculardan bazısı oldukça rahatsızlık duyabilir. Çünkü kent yetkilileri yerel havaalanına Nazi generali “Çöl Tilkisi” lakabıyla tanınan Mareşal Erwin Rommel’in oğlu Manfred Rommel’in adını vermeye hazırlanıyorlar.

Geçtiğimiz kasım ayında 84 yaşında yaşama veda eden Manfred Rommel, 22 yıl gibi çok uzun bir süre Stuttgard kenti belediye başkanlığı görevini sürdürmüştü.

Havaalanına onun adının verilmesi kararı Almanya dâhilinden ve dışından eleştirilere hedef oldu. Eleştirilerde ortaya atılan en önemli sebep, bu mekânın belediye başkanının Nazi babası Erwin Rommel’i çağrıştıracağı endişesi oldu.

İkinci Dünya Savaşı’nda, Fransa’yı doğaüstü bir hızla işgal eden ve Kuzey Afrika’da çok büyük başarıları olan, Alman tankçı General Erwin Rommel’in askeri bir deha olduğu söylenir. 1944’te Adolf Hitler’e suikast girişimine adı karışan Erwin Rommel intihara mecbur bırakıldı. Hitler milli bir cenaze töreni yapılmasını emretti ve Rommel’in onurlu bir şekilde askeri törenle gömülmesine izin verildi. Oğlu Manfred o zaman 15 yaşındaydı.

Savaş sonrasında Rommel’in anıları Rommel Belgeleri adıyla yayımlandı. Adına ve kariyerine adanmış bir müze olan tek 3. Reich üyesi odur. 1960’ta bir Alman savaş gemisine adı verildi.

Stuttgard’ın şimdiki Belediye Başkanı Fritz Kuhn, havaalanına Manfred Rommel’in adının verilmesi önerisinin başını çekiyor. Manfred Rommel’i hoşgörülü, barışçı, uzlaşmacı bir kişi olarak tanımlarken, “Liberal bir kişiliğe sahip olduğu için dünya ülkeleri ile köprüler kurma yönünde çok çaba harcamıştı. Havaalanına onun adını vermek istememizin sebebi onun uluslararası ilişkileri güçlendirme alanında kazanımlarıdır” demekte.